Dijous, 26 de Maig de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pla del carrer del Comerç preveu un desenvolupament graonat de la regeneració de la zona

A banda del pressupost el Ple de l’ajuntament d’aquest dimarts portava a debat també un altre punt molt destacat.

Era l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM que afecta l’àmbit del carrer del Comerç.

El regidor d’urbanisme, Josep Maria Martí, va recordar que l’elaboració del Pla d’Urbanisme l’any 2003 va deixar pendent de tramitació aquesta zona de Vilafranca, per la seva complexitat. L’any 2007 l’ajuntament va fer un intent de tramitació però va quedar aturat. Per això Martí considera la proposta d’ara una oportunitat de revertir aquest greuge històric.

El pla afecta 89.000m2 i s’opta per fraccionar en 4 sectors, i una edificabilitat que el facin viable. Els eixos bàsics passen per plantejar un model de ciutat on es pugui viure i treballar. Per això un mínim d’un terç de les edificacions han d’estar destinades a activitats econòmiques, preferentment vinculades al món del vi o de la tecnologia. També és protegeixen les naus històriques de la façana del carrer del Comerç, es preveune 18.000m2 de zones verdes i 3.100m2 d’equipaments públics. D’altra banda dels prop de 900 habitatges que s’hi podran construir un 30% han de ser de protecció oficial.

El regidor del PP, Josep Ramon, va lamentar que el govern hagi tardat tant en fer la proposta i es va mostrar d’acord amb el plantejament.

En canvi la resta de grups de l’oposició s’hi van oposar. Especialment per la que consideren manca de debat i participació ciutadana, i perquè només han disposat d’una setmana per estudiar la proposta definitiva, fet que els va portar a demanar al govern que deixés la proposta sobre la taula.

Així ho expressava el regidor de VeC, Toni Peñafiel.

Per la seva banda, Mònica Hill d’ERC, considera que el pla arriba tard i malament. Creu que el govern ara té pressa perquè s’acosten les eleccions municipals.

La regidora republicana també considera que el projecte es desvincula del món del vi i que sembla pensat només per als 6 grans propietaris de la zona.

Per part de la CUP, Marcel Martínez, va criticar la poca atenció a la participació ciutadana, va lamentar disposar només d’una setmana per estudiar el document i va advertir que el calendari electoral no hauria de condicionar el projecte.

En nom del govern Francisco Romero va recordar que aquest projecte era un dels principals acords del pacte, i que així ho havien explicat a tothom.

També va recordar que al mes de maig ja es va fer una primera presentació del projecte a veïns i grups polítics. Romero destaca que el projecte és una oportunitat per Vilafranca.

Per cloure el debat l’alcalde, Pere Regull, va destacar que a diferència del projecte del 2007, s’ha parlat amb els veïns afectats oferint-los tranquil·litat i garanties que només marxaran  si ells volen. També s’ha reduït l’alçada dels nous edificis al costat de les naus històriques i s’ha passat dels 1.193 pisos previstos anteriorment a 912, amb una reducció de 281 pisos.

L’aprovació inicial es va fer amb els vots a favor del PDeCAT, PSC i el PP, i els vots en contra de CUP, ERC i VeC. Ara s’obrirà un termini de 2 mesos d’exposició pública en el que grups municipals i veïns hi podran presentar al.legacions.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: