Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El govern de Vilafranca ha aprovat un pressupost de 54’5M€ per l’any 2019

Un dels punts més destacats de Ple ordinari celebrat aquest dimarts a l’Ajuntament de Vilafranca ha estat el de l’aprovació del pressupost per l’any vinent.

Un pressupost amb una previsió pel consolidat, és a dir de l’ajuntament més els organismes que en depenen, de 54.590.000€. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, destacava que la xifra suposa un increment del 2’45% respecte a l’anterior, gràcies a un petit creixement de l’activitat econòmica i també a una millora de les aportacions que fan altres administracions. Ruiz remarcava que l’objectiu principal és el de mantenir els més de 50 serveis que ofereix l’ajuntament, dotant-los de suficiència econòmica. Un 40% del pressupost es destina al manteniment de l’espai públic, i més del 40% a serveis adreçats a les persones i la promoció econòmica, que milloren la qualitat de vida dels ciutadans. Pel que fa a les inversions destaquen les obres del Vinseum, amb 1’8M€, o un nou pavelló esportiu.

El regidor del PP, Josep Ramon, anunciava la seva abstenció, observant coses positives del pressupost, com el manteniment dels serveis i la inversió al Vinseum. Però plantejava també mancances envers a algunes actuacions municipals com la nova biblioteca. També demanava més inversió en el manteniment dels carrers.

Ramon Arnabat de VeC criticava al govern per negar-se a fer pressupostos participatius. També considerava excessius els superàvits amb els que tanca els exercicis el govern i feia propostes d’inversió que considerava prioritàries, tenint en compte aquests superàvits. Especialment en dues inversions que consideren imprescindibles. En primer lloc una nova biblioteca.

També demanava una inversió de 600.000€ per donar utilitat a l’edifici de l’antic hospital, per transformar-lo en un espai d’acollida per a la gent gran.

Per la seva banda Mònica Hill d’ERC qualificava el pressupost de continuista, conservador i electoralista. Considerava que no fan front a les necessitats de la vila i que les inversions no responen a un projecte global de ciutat.

Des d’ERC reclamen un increment de les partides d’ajuts directes a les persones, i també de les partides de manteniment i millora dels carrers. Sense oblidar la reclamació dels pressupostos participatius.

En nom de la CUP, Marcel Martínez, qualificava els pressupostos de continuistes i que no responen a les necessitats de la gent. També els considera un acte propagandístic de cara a les eleccions.

Des de la CUP reclamen que els pressupostos siguin més proactius per facilitar el dret de l’habitatge, recuperant l’oficina municipal d’habitatge, també proposen una planificació que lluiti contra la pobresa i l’elaboració d’un pla local d’ocupació. En quan a inversions proposen una nova biblioteca i un nou centre cívic.

Per la seva banda el tinent d’alcalde, Francisco Romero, destacava la gestió econòmica de l’ajuntament que malgrat la crisi i la caiguda d’ingressos ha pogut mantenir els serveis, reduint l’endeutament. També destacava que en els índex d’avaluació municipals Vilafranca es troba entre els primers en serveis socials i en promoció de l’ocupació. I assenyalava que són uns pressupostos conservadors en sentit que son coherents i no han retallat serveis.

En la conclusió del debat l’alcalde, Pere Regull, també assenyalava el to positiu del qualificatiu de continuista per els pressupostos. Reconeixia que la crisi ha afectat al manteniment dels carrers, perquè s’ha prioritzat les persones, i apuntava que caldrà anar recuperant aquesta inversió.

Finalment el pressupost del 2019 es va aprovar amb els vots a favor de PDeCAT i PSC, l’abstenció del PP i els vots en contra de la CUP, ERC i VeC.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: