Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Potenciar la recollida de la fracció orgànica un dels reptes més immediats a l’Alt Penedès

L’Agència de Residus de Catalunya ha fet públiques les dades corresponents al 2017, i que constaten que encara ens trobaríem a nivell general una mica lluny dels objectius marcats per el 2020.

La primera dada que es constata és que el volum de brossa que es generà per ciutadà cada dia ha crescut en aquest darrer any. La mitjana el 2017 ha estat de 1,40Kg per habitat/dia, amb un creixement important respecte el 2016. Una xifra que és similar a nivell de Catalunya que si l’extrapolem a l’Alt Penedès. Un augment que respondria a una millora de l’economia que redunda en un major consum i de retruc en una major quantitat de residus, com explica Bernardí Ballari, cap del servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf.
Malgrat això, Ballari destaca que s’ha fet una millor gestió de la recollida, que ha comportat que s’estigui lleugerament per sobre la mitjana de Catalunya pel que fa a recollida selectiva neta. La mitjana és del 32%, i a l’Alt Penedès s’està en el 32’6%. Tot i això estem lluny de l’ideal, si tothom ho fes a la perfecció i llencés les coses al contenidor que toquen, que seria que el 80% de la brossa que generem es recollís de manera selectiva.
I encara s’està lluny de l’objectiu marcat per l’Agència de Residus de Catalunya de cara al 2020 que seria assolir el 50% d’aquesta recollida neta.
En aquest sentit, per tal de millorar aquestes xifres la coordinadora del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat, Júlia Gómez, remarca que la fracció més important és la de la brossa orgànica. És la que se’n genera més, amb prop d’un 40% dels residus, però al mateix temps és la que es recull menys. Paper i vidre és una recollida que està més instaurada, i els envasos tot i que genera alguns problemes també funciona força bé.
El tant per cent de recollida de brossa orgànica és, ara per ara, molt baix a l’Alt Penedès.
Pel que fa a possibles accions, la més important remarquen des del Servei d’Educació Ambiental, és educar els ciutadans i conscienciar-los de la importància de fer aquesta separació a les llars. El model de recollida pot influir en que millorin els percentatges, però se’ns dubte el més important és la participació de la ciutadania.
El canvi d’hàbits a les llars, tot i que pugui semblar que parlem de poca quantitat de residus, acaba sent important. Des de la Mancomunitat es fan accions de sensibilització sobre la problemàtica dels residus adreçades a diferents col·lectius, i també s’està amatents a les millores tecnològiques que puguin ajudar a fer el sistema més eficient.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: