Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les mocions han centrat el debat del Ple de l’Ajuntament de Vilafranca

El Ple ordinari del mes de setembre a l’Ajuntament de Vilafranca comptava amb sis mocions diverses que presentaven els diferents grups municipals.

Van comptar amb unanimitat i consens, excepte en un sol cas.

En concret la moció va generar més debat va ser la que presentaven conjuntament CUP i ERC, proposant el canvi de nom de la plaça Constitució, per posar-li plaça de la República.

Pere Sàbat lamentava que en el temps que fa que van proposar buscar un emplaçament per reivindicar l’1 d’octubre, encara no s’hagi reunit la junta de portaveus per aquest tema.

Per la seva banda Marcel Martínez, de la CUP, assenyalava que es vol visualitzar el canvi produït des del passat mes d’octubre, també afegia que hi ha una demanda popular que es fa evident amb les enganxines que es col.loquen a la placa de la plaça Constitució.

Com era d’esperar des del PP no van donar suport a la proposta. Josep Ramon va dir que no volen acceptar una proposta que divideix la població.

Tampoc va donar suport a la moció VeC. Ramon Arnabat va recordar que el nom de plaça Constitució es refereix al fet històric del 1812, quan es va acabar amb l’Antic Règim. Per aquest motiu en diversos moments de la història les dretes van canviar-li el nom a la plaça. La darrera vegada va ser el 1939 amb el cop d’estat de Franco, quan es va batejar com a plaça Álvarez de Cisternas, i no va ser fins el 1980 que va tornar a dir-se plaça Constitució. Per aquest motiu Arnabat va fer una proposta alternativa, plantejant canviar el nom de la plaça de l’Estació, que antigament ja havia estat la plaça de la República.

Per part del PSC, Francisco Romero, va assenyalar la necessitat d’arribar a amplis consensos a l’hora de triar els noms dels espais públics, i va coincidir en que la plaça ha de mantenir el nom de Constitució.

Per la seva banda el portaveu del PDeCAT, Aureli Ruiz, va apuntar que per canviar el nom d’un carrer o plaça s’han de tenir en compte tres circumstàncies. Cal obrir un debat de perquè es vol escollir un nom determinat, una justificació clara de perquè es vol retirar un nom i tenir en compte les conseqüències que comporta el canvi a veïns i comerços.

Per la seva banda l’alcalde va recordar que una futura república també necessitarà la seva constitució.

Finalment la moció no es va aprovar i va comptar només amb el suport dels grups proposants, CUP i ERC.

D’altra banda la resta de mocions que es van debatre abans van rebre el suport de tots els grups. ERC proposava la posada en marxa d’un servei de reutilització i reparació d’objectes de la deixalleria. I també una altre moció per l’eliminació d’amiant en edificis públics. La CUP va proposar una moció per la creació d’un índex de preus de lloguer a Vilafranca. VeC una moció per promoure l’accés a les tecnologies de la informació. I finalment el govern una moció en suport a les ciutats defensores de drets humans.

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca va finalitzar aquest dimarts amb l’anunci de la regidora de la CUP, Marta Raventós, de la renúncia al càrrec, davant la seva propera maternitat. Va lamentar que la legislació actual no permeti agafar una baixa temporal.

Raventós va rebre paraules de suport de tots els portaveus i de l’alcalde de Vilafranca. La regidora, que va substituir a Maria Ferrerons el mes de gener d’aquest any, serà substituïda per Francesc Oliva.

 

Ple

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: