Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el doble CD ‘Simfonies i fantasies per a gralla’ a Vilafranca

‘Simfonies i fantasies per a gralla’ és un disc que conté peces de concert llargues i amb un cert virtuosisme.

Divendres passat, el nou restaurant de Cal Figarot acollia la presentació del doble CD Simfonies i fantasies per a gralla, volum 5 de la sèrie 2: Temes monogràfics de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana. A l’acte hi van assistir el coordinador del projecte, Xavier Bayer; la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Àngels Blasco i la regidora d’ensenyament i relacions institucionals de l’Ajuntament de Vilafranca, Xell Montserrat.

‘Simfonies i fantasies per a gralla’ és un disc que conté peces de concert llargues i amb un cert virtuosisme. Requereixen un nivell molt alt d’interpretació de la gralla. Moltes de les peces són antigues, amb més de 100 anys, mentre que d’altres són més modernes.

Es tracta d’un projecte que feia temps que es volia tirar endavant però no va ser fins fa 2 anys que es va començar a treballar per poder-lo enregistrar. El disc ha estat una realitat gràcies a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana. La Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Àngels Blasco, va parlar de la magnitud que tenia aquest instrument ja des del segle XIX. Per ella, hi va haver un punt d’inflexió al 2002 quan la gralla va passar a formar part dels instruments que s’estudien a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Segons Blasco, aquest treballa ajudarà a donar a conèixer la música de la gralla des d’una vessant no tan coneguda.

En l’inici de la presentació es va poder veure un vídeo del conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig. Puig ha seguit molt de prop aquest projecte.

En aquesta iniciativa també han participat diverses colles de grallers de Catalunya. Per tancar l’acte, els Vernets van interpretar l’obra ‘Els Xiquets de Valls’ de Josep Anselm Clavé.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: