Diumenge, 17 de febrer de 2019
Penedès Televisió
Ràdio Vilafranca

28 graus de mitjana aquest estiu, amb puntes sostingudes aquestes darrers dies de 36 graus

El Penedès ha registrat temperatures extremes aquests darrers dies, amb puntes que han arribat als 36-37 graus; i amb mínimes que han estat molt per sobre també del habitual.

Sembla que l’onada de calor que aquests darrers 10 dies ha afectat arreu ja recula, però el cert és que ha deixat temperatures de rècord i fora del normal. També al Penedès s’ha deixat notar, i tot i que no s’ha batut el màxim de temperatura registrada un mes d’agost, sí hi ha estat molt a prop. Com explica el responsable de l’estació meteorològica de l’Incavi de Vilafranca, Josep Gol, la màxima històrica recollida al Penedès és de 39’4 graus, i aquest agost la màxima ha estat de 38’4. Però Gol remarca que aquests darrers dies hem tingut màximes continuades de 36-37 graus.
Gol recorda que l’any passat els primers dies d’agost també van registrar un episodi d’altes temperatures; però la gran diferència d’aquests darrers dies de juliol i primers d’agost ha estat l’elevada humitat, que agreuja la sensació de calor.
Al Penedès es considera que la mitjana de temperatura normal a l’agost seria la que oscil·la entre els 23-24 graus. Enguany aquesta mitjana ha estat de 28 graus.
Així mateix, en aquests darrers dies les mínimes també es podria considerar que han estat de rècord, ja que s’han mogut entre els 22-23 graus, també per sobre del que és habitual.
Per Gol cal assumir que any a any les temperatures van pujant, i que tot plegat és conseqüència del canvi climàtic.
Finalment, i sobre l’afectació que pot tenir per la vinya la situació d’aquests darrers dies, Gol explica que ha estat un any plujós, i que els ceps han crescut durant uns mesos amb aigua abundant; però que ara mateix la sensació de sequera és gran i pot portar a que s’avanci la verema. A més, caldrà esta pendents també de la sanitat del raïm, ja que els ceps tenen molta vegetació i sumant-hi la humitat pot afectar la qualitat i el grau.
Gol considera que potser el millor seria que no plogués en els propers dies, al menys de cara a la sanitat de les varietats primerenques. Caldrà veure doncs, si les pluges anunciades per els propers dies afecten el Penedès.

Enquesta

El judici als independentistes farà que la imatge d'Espanya…

Programació

Ràdio Vilafranca

12:00
Diumenge esportiu
L'esport local i comarcal, amb Jaume Tutusaus
15:00
Entre nosaltres
Musical amb David Alsina
17:00
Mites de la cançó
Bob Dylan en català

Penedès Televisió

12:30
Caminant per Catalunya
Excursions pel territori
13:00
7 dies
Magazín d'entrevistes
14:00
Les notícies de la setmana
Resum informatiu penedesenc, amb Sergi Ansón.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: