Dimecres, 26 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La connexió amb els polígons i l’habitatge assequible centren el ple de juliol a Vilafranca

Aquest dimarts al vespre s’ha celebrat el darrer ple municipal del curs polític a l’Ajuntament de Vilafranca amb l’absència de la regidora del PSC Montse Arroyo per baixa laboral.

L’ordre del dia inicial contemplava una modificació de pressupost per habilitar un seguit de crèdits extraordinaris, suplements de crèdit i transferències de crèdit per un valor total d’uns 850.000€. El projecte museogràfic de la nova Casa de la Festa Major, amb uns 240.000€, i el programa d’especialització i competitivitat Penedès Sostenible Lab, amb uns 150.000€, són dues de les partides més rellevants que s’inclouen en aquesta modificació de crèdit. El dictamen va ser aprovat amb els vots de l’equip de govern, PDeCAT i PSC, i el PP i les abstencions de CUP, ERC i VeC. Bona part de l’oposició va criticar que s’hagin fet tantes modificacions de crèdit enlloc de treballar amb més previsió l’execució del pressupost municipal. Una afirmació a la qual el regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va respondre que gran part dels canvis es fan a causa de l’acceptació de subvencions amb les quals no es pot especular sense tenir-les lligades.

Les mocions van centrar la major part del ple. Especialment la que presentava ERC per millorar la connexió amb els polígons i les propostes d’ERC i VeC sobre habitatge que, finalment, van ser presentades de forma conjunta en una moció refosa.

ERC proposava a la primera moció un estudi de viabilitat per impulsar el transport públic entre els polígons industrials i els nuclis de Vilafranca, Olèrdola i Santa Margarida i els Monjos. La moció va ser aprovada per unanimitat en detectar tots els grups la mancança de transport col·lectiu o públic dels llocs residencials als polígons d’activitat econòmica. Però diversos regidors van manifestar la necessitat de trobar complicitats amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Generalitat de Catalunya o les pròpies empreses per trobar finançament.

La següent moció la presentava la CUP per demanar la revisió i modificació d’alguns articles de l’ordenança de civisme relacionats sobretot amb l’expressió política al carrer, arran d’una denúncia contra una persona que penjava llaços grocs al carrer. El debat d’aquesta moció va fer aplegar al saló de plens un grup de persones vinculades al CDR. Des de la CUP opinen que l’ordenança és repressiva i va orientada a evitar l’expressió política al carrer. Els grups del govern i el PP van votar-hi en contra i la moció va quedar rebutjada amb els vots a favor de CUP i ERC i l’abstenció de VeC.

Una de les mocions que va generar un major debat va ser la que presentaven conjuntament ERC i VeC en matèria d’habitatge. Inicialment n’eren dues: una de VeC per fer accessible el dret a l’habitatge digne i una d’ERC per ampliar l’habitatge social.

En nom de VeC, Ramon Arnabat va dir que l’habitatge no és només un tema d’emergència social, sinó una qüestió global que s’ha d’abordar.

Per part d’ERC, Mònica Hill deia que és absolutament imprescindible que la situació de l’habitatge a Vilafranca no quedi en mans de la iniciativa privada.

El regidor del PP, Josep Ramon, va manifestar estar d’acord amb l’esperit de la moció però no en com aplicar-la i va demanar realisme al plenari.

Des de la CUP, Marcel Martínez va exposar el concepte de sobirania residencial tot afirmant que l’habitatge digne és un dret i ha de tenir una función social. La CUP va demanar encapçalar la moción tot i que Martínez va manifestar certa estranyesa perquè la moció contenia punts que ja havia presentat el seu grup en anteriors plens.

Francisco Romero, del PSC, va explicar que comparteix l’estat de la qüestió i va proposar parlar-ne i buscar mesures perquè, operativament, l’acció municipal fos més eficaç.

El regidor d’Habitatge, Josep M. Martí, va esgotar el seu temps d’intervenció explicant totes les accions que es fan des de l’Ajuntament en aquesta matèria i els projectes s’estan iniciant, com la redacció del Pla Local d’Habitatge o les negociacions amb diverses fundacions, l’INCASOL o la promotora social LLars Unió Catalonia (UGT) per afegir habitatges assequibles al parc de la ciutat.

El plenari va acordar un recés per parlar sobre la moció i, finalment, va ser votada punt per punt. Nou dels catorze punts que contemplava van ser aprovats per unanimitat.

La moció de Vilafranca en Comú per aconseguir que Vilafranca sigui una ciutat lliure de plàstics l’any 2021 va ser aprovada amb el vot de tots els grups excepte el PP.

També es va incloure al ple una moció d’urgència que presentava la CUP per condemnar les agressions feixistes i, en particular, l’agressió contra el fotoperiodista Jordi Borràs, que va ser aprovada per unanimitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: