Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum presenta el seu projecte davant del sector vitivinícola

Vinseum presenta el seu projecte, un equipament amb vocació nacional que explicarà el passat, el present i el futur de les cultures del vi.

Ara que la segona fase de les obres avança, amb l’edifici de Cal Pa i Figues ja enderrocat, els responsables de Vinseum, encapçalats pel president Joan Tarrada, han explicat davant representants del sector vitivinícola de tot Catalunya les línies que vertebraran el futur Museu de les Cultures del Vi. En un acte celebrat a l’auditori del Vinseum, el seu director Xavier Fornos va definir-lo com un equipament amb vocació de ser un referent nacional i amb un discurs “transversal i holístic” al voltant de les cultures del vi. Que combini el rigor dels continguts amb una experiència plaent per als visitants i que mostri que Catalunya és un “país de vins” sense oblidar el territori que l’acull, el Penedès. Fornos va insistir en què el futur Vinseum ha d’explicar “el passat, el present i el futur” de les cultures del vi i, en aquest sentit, ha de ser un museu que “no només expliqui, sinó que també escolti” per anar construint un “relat ben complet”.

L’acte també va comptar amb les explicacions de l’arquitecte responsable del projecte, Santiago Vives. Vives va destacar el “doble compromís” al qual respon la projecció arquitectònica de l’equipament: que el museu sigui un espai de trobada entre el patrimoni i el coneixement.

La presentació del projecte del Vinseum va comptar també amb les intervencions de representants de l’administració. La nova subdirectora general de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat Elsa Ibar va expressar la necessitat que el Vinseum vertebri un discurs al voltant del vi català més enllà del local; mentre que el director general de l’INCAVI Salvador Puig va insistir en la importància de saber liderar un projecte ambiciós i de vocació nacional que engresqui el sector i que faci perviure la cultura del vi.

Per la seva part, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull manifestava el paper clau que ha de tenir el Vinseum al Penedès.

El nou museu tindrà 4.500 metres quadrats: uns 2.000 seran dedicats a l’exposició permanent i n’hi haurà 300 més d’exposició temporal. Una part de l’exposició estarà dedicada a explicar el Penedès als visitants. També hi haurà un espai híbrid dedicat als tasts i a altres activitats, que conviurà amb la Taverna. Un dels objectius que es marca l’equip de Vinseum de cara al futur és la recuperació del públic escolar, que s’havia perdut amb l’inici de les obres de reforma i ampliació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: