Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El jaciment de Cal Pons, a Pontons, ha estat declarat bé cultural d’interès local

El jaciment de Cal Pons, a Pontons, ha estat declarat bé cultural d’interès local

El Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a proposta de l’Ajuntament del Pontons, va aprovar la declaració d’aquest nou BCIL que serà inscrit en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

El dijous de la setmana passada es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Entre els acords adoptats destaca una proposta de l’Àrea de Plans Transversals que consistia en la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local del jaciment alfarer d’Hortes de Cal Pons, al municipi de Pontons.

Raimon Gusi, conseller comarcal de Cultura, va explicar que “el jaciment va estar en funcionament entre els segles V i II aC i consisteix en una bòvila ceràmica de 7 forns, estructures per pastar el fang i per tornejar i fornejar les peces, espais de magatzem, una zona d’extracció d’argiles i diferents nivells d’abocaments ceràmics. Aquest nucli alfarer ibèric estava destinat a la producció de ceràmica; bàsicament àmfores, que es portaven en carro fins a Vilanova i Tarragona, des d’on s’embarcaven i viatjaven per tota la Mediterrània plenes d’oli i vi”.

Actualment la major part del jaciment excavat està cobert per capes de terra i els materials trobats estan dipositats al Vinseum.

Lluís Caldentey, conseller comarcal i alcalde de Pontons, va aclarir que, “malgrat la declaració de BCIL, el jaciment continua sent de propietat privada. El propietari no hi podrà fer obres que comportin remoure el terreny, però la conservació anirà a càrrec de la Generalitat i l’Ajuntament”.

La declaració de Bé Cultural d’Interès Local és una figura de protecció patrimonial destinada a preservar béns immobles per part dels ajuntaments i obre les portes a poder demanar subvencions per a la seva conservació. La proposta va ser aprovada per unanimitat.

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: