Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Debat sobre la gestió descentralitzada de l’energia i el paper de l’administració local

La seu de l’Enològica acollia dimecres al matí una jornada emmarcada en la Setmana Europea de l’Energia, i que parlava de la gestió descentralitzada i de l’energia amb experiències europees.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Josep Maria Martí, ha comentat que és important en aquest moment veure quin paper pot jugar l’administració local en aquesta descentralització, tant de la producció com de la distribució de noves energies.
Del que es tracta és de treballar de cara a un canvi absolut respecte els models actuals, i que aposten per anar capa l’autogeneració i l’autogestió de l’energia. Martí explicava que des de Vilafranca l’aposta és clara, i un exemple és el projecte Vinyers per Calor.
Una de les ponents ha estat Miriam Eisermann, directora de comunicació d’Energy Cities, que ha explicat que es tracta d’una xarxa que posa en relació municipis europeus que tenen problemàtiques i neguits similars en temes energètics.
Una de les seves propostes és treballar per un canvi legislatiu a nivell europeu que faciliti aquets canvi de model de la gestió energètica. Hi ha molts municipis que volen controlar la producció i distribució de l’energia, amb una aposta per la gestió pública dels recursos energètics.
Des del seu punt de vista cal una voluntat política clara per poder tirar endavant aquests propostes que han de partir d’escoltar les demandes dels ciutadans i dels governs locals que són els que coneixen els seus recursos i les seves necessitats.
En la jornada també s’han plantejat dos models europeus sobre aquesta qüestió. Un l’alemany, més descentralitzat; i un altre el francès, que partint d’un model totalment centralitzat va camí del canvi. Carles Vilaseca director de projectes d’una empresa especialitzada que treballa a Alemanya va parlar del paper de les empreses públiques municipals en aquell país. Considerava que a Catalunya hi havia moltes possibilitats per poder tirar endavant projectes d’aquest tipus, aprofitant estructures ja existents com podia ser la Mancomunitat Penedès-Garraf.
D’altra banda, Gerard Pol, responsables d’energies renovables a la ciutat d’Estrasburg, parlava del canvi que s’estava vivint a França, on s’havia vist en els darrers anys la necessitat d’apostar per la descentralització d’aquests serveis.
Moltes de les propostes que es van presentar, sobre tot a nivell de propostes a l’estat espanyol, feien referència a energia termodinàmica. Com van remarcar alguns dels ponents, el fet que la xarxa de distribució de l’electricitat a l’estat espanyol sigui privada dificulta força que es pugui aconseguir al canvi de model.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: