Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una xerrada sobre el present i el futur d’Europa serveix a Vilafranca per celebrar el 9 de maig

El secretari general del Consell Català del Moviment Europeu, Joaquim Millán, va ser l’encarregat de conduir la xerrada que dimecres dia 9 de maig, commemorava el dia d’Europa.

Un acte que va ser presentat per el regidor de Gent Gran de l’ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, que va apuntar que força gent gran que hauria participat de la xerrada es trobava en aquestes dates de colònies.
Millán va participar també uns dies abans en una entrevista a Penedès Televisió per parlar també d’aquesta celebració i del projecte d’Europa.
El Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu destacava que Europa és important, i que cal prendre’s el projecte europeu com a propi sent conscients que ens afecten molt directament les decisions que es prenen a nivell d’institucions europees. Tot i així, reconeix que encara cal fer molta pedagogia sobre què és Europa i com incideix en el nostre dia a dia tot el que s’acorda en el Consell Europeu.
En aquest sentit, Millán insistia que el debat europeu s’ha de fer des de la ciutadania. Aquesta era una de les intencions de la xerrada que es va fer coincidint amb el Dia d’Europa a l’Escorxador.
Millán va parlar de l’Europa actual, però també de la de fa 60 anys, posant èmfasi en el fet que és una realitat molt complexa, Una Europa que no és només la Unió Europea. Es tracta d’un continent molt ric, amb moltes cultures i també amb molts conflictes. En el seu moment l’impuls dels qui van fer néixer la Unió Europea buscava assegurar pau, estabilitat econòmica i democràcia. Al final però, en aquests anys l’accent econòmic és el que més pes ha tingut, i en els altres camps no s’ha avançat tant com caldria.
Per Millán és important que s’impulsi un canvi que porti a aconseguir que les institucions europees siguin més participades des de la societat civil dels diferents estats i que per tant els ciutadans realment se sentin europeus i decisius a l’hora de triar cap a on va i com hi va Europa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: