Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC proposa impulsar espais de memòria a carrers i places per explicar la història de la vila

Explicar la història de Vilafranca a places i carrers a través de persones i episodis que hi hagin tingut relació.

Aquesta és la proposta que posen sobre la taula Esquerra Republicana i la Comissió per a la Memòria, una iniciativa que també serveix per situar nous referents populars de la vila.

La proposta republicana pretén impulsar recorreguts històrics per Vilafranca on mitjançant diversos elements, ja siguin panells informatius o plaques o fins i tot rutes teatrelitzades, s’expliqui la història de la vila i el context nacional en el que es van produir diversos esdeveniments històrics.

A més es proposa fer-ho lligant-ho a les trajectòries vitals de personatges rellevants i singulars vilafranquins que van estar relacionats amb els fets. D’aquesta manera es vol impulsar la recuperació de referents populars per Vilafranca i construir “un relat de ciutat a partir d’explicar la pròpia història”. Un altre objectiu de la iniciativa és la recuperació de noms de persones que van aportar el seu granet de sorra en moments determinats a la vila. Salvador Campamà de la Comissió per a la Memòria exposava que “Vilafranca ha de recuperar referents populars i que enllacin amb els valors democràtics i de convivència que compartim actualment”. Raimon Soler, per la seva banda, també afegia que cal fer una feina a consciència per recuperar la memòria de les dones al nivell que es mereixen.

La proposta dels espais de memòria serveix per construir un relat de ciutat entorn a la història. En aquest sentit es va posar èmfasi en la necessitat que aquest relat estigui lligat als valors democràtics. I l’exemple més determinant es troba al Saló de Plens de l’Ajuntament. En plena dictadura franquista es va homenatjar a l’alcalde de la dictadura de Primo de Rivera situant un quadre seu al Saló de Plens, i encara hi és. ERC i la Comissió per a la Memòria tornen a exigir que es retiri i es substitueixi per una imatge del primer alcalde escollit democràticament per sufragi universal, Fèlix Balaguer. Des d’ERC i la Comissió per a la Memòria duran a terme diverses accions per al d’explicar aquesta proposta, des d’una moció al ple fins a altres tipus d’activitats.

 

 

ERC

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: