Dilluns, 15 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El conflicte de Sixena ha centrat una de les activitats del DIM a Vinseum

La projecció al Vinseum del documental ‘Sixena: art de frontera’ ha servit per reflexionar sobre el paper dels museus en la conservació de les peces.

Un dels actes que ha programat el Vinseum en el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus ha estat la projecció del documental ‘Sixena: art de frontera’ i el posterior col·loqui amb la presència de la cap del servei de restauració i conservació preventiva del MNAC Mireia Mestre.

El conflicte de Sixena ve de lluny i és molt complex, però des d’un punt de vista tècnic, Mestre sosté que les pintures murals procedents de la sala capitular del monestir aragonès que conserva el MNAC són massa fràgils com per traslladar-les. Segons la conservadora, es podrien trobar fórmules per a reproduir les pintures in situ sense posar en perill els originals.

Respecte les pintures, hi ha una sentència favorable a Aragó per tal que siguin traslladades al monestir, però una jutgessa d’Osca va paralitzar-ne l’execució el passat mes de gener per la fragilitat dels frescos. Pel que fa a les peces de Sixena que conservava el Museu de Lleida, van ser traslladades al seu lloc d’origen a mitjans de desembre, enmig de protestes i en un clima polític molt tens per la recent aplicació de l’article 155.

Mestre lamenta que es faci un ús polític de qüestions relacionades amb el patrimoni sense tenir en compte la seva òptima conservació.

Per al director de Vinseum, Xavier Fornos, el conflicte de Sixena obre una reflexió de futur sobre el paper dels museus en la conservació de les peces.

El programa d’activitats relacionat amb celebració del Dia Internacional dels Museus es tancarà aquest dissabte amb la visita guiada ‘Convidades a mirar’, que en aquesta ocasió estarà protagonitzada per les artistes Montse Bolet, Camil·la Pérez Salvà i Laia Sadurní.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: