Dissabte, 25 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comença l’enderroc de Cal Pa i Figues

L’equip de Vinseum ha documentat i traslladat unes 5.000 peces abans d’iniciar l’enderroc de Cal Pa i Figues.

Els treballs de l’inici de l’enderroc de Cal Pa i Figues han començar aquest dimecres mentre un equip de restauració segueix treballant per arrencar els dos murals de Pau Boada que es conservaran i seran exposats al nou edifici.

Els dos fronts conviuran fins a finals d’aquest mes, quan es preveu que acabi l’extracció dels murals. Serà llavors, al juny, quan s’iniciï l’enderroc de la part interior de l’edifici, l’impluvium, on hi ha els murals.

Cal Pa i Figues, construït als anys setanta, exercia coma magatzem del Vinseum. L’edifici ha estat buidat durant el darrer any. El més recent ha estat l’extracció d’elements petris provinents en alguns casos d’antics convents o cases pairals.

En total, l’equip de restauració i conservació del Vinseum ha documentat i traslladat unes 5.000 peces que ara són als magatzems de Cal Berger.

L’enderroc de Cal Pa i Figues no afectarà, en principi, el funcionament normal del Vinseum. El director del museu Xavier Fornos explica que la rehabilitació i reforma del Palau Reial ja es va fer preveient que l’edifici annex seria enderrocat.

La nova edificació que substituirà Cal Pa i Figues donarà una imatge renovada del museu i de la plaça Jaume I, obrirà un nou accés principal amb la creació d’un carreró entre la Capella de VINSEUM i l’obra nova que reproduirà els antics corralons de la Vilafranca medieval i que donarà accés al vestíbul. L’exposició estable ocuparà les plantes primera, segona i tercera del nou edifici. El projecte preveu també la construcció d’una planta soterrani que donarà accés a un magatzem de manteniment centralitzat, al nou taller de conservació-restauració, i a una zona d’exposicions temporals. L’organització de l’edifici té en compte l’opció d’una futura ampliació i connexió cap al carrer Hermenegild Clascar.

L’import d’adjudicació de les obres, que promou l’Ajuntament de Vilafranca, és d’uns 4 milions d’euros, la meitat del qual està subvencionada pel programa FEDER. L’empresa adjudicatària és la “UTE CONSTRUCTORA CALAF SAU I EXCAVACIONS CHE, SL “UTE MUSEU DEL VI”.

El treballs comencen ara amb l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues. Posteriorment, l’empresa Tríade Serveis Culturals farà l’excavació arqueològica del subsòl i, més endavant, es procedirà a la construcció del nou edifici. Les obres es preveu que estaran finalitzades el setembre del 2020.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: