Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat una moció per l’alliberament dels presos polítics

Tots els regidors, excepte el del PP, han aprovat una moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat.

El Ple ordinari del mes d’abril anava carregat de mocions pel debat polític, presentades per diversos grups municipals. D’aquestes, destacava la que presentaven conjuntament PDeCAT, CUP i ERC, per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat. VeC va demanar unes esmenes que van ser acceptades i que van facilitar que la moció s’aprovés amb una amplíssima majoria de 20 dels 21 regidors de consistori.

En l’exposició de motius el republicà, Pere Sàbat va assenyalar que la situació actual obliga a reaccionar a tothom i va adreçar-se especialment al PSC.

Marcel Martínez, de la CUP, va avançar que ara no és moment de legislatures tranquil·les i, tot citant al grup vilafranquí Inadaptats va dir que cal continuar treballant.

Per la seva banda Aureli Ruiz, del PDeCAT va llegir fragments dels arguments que utilitza la justícia per no respectar els drets polítics de Jordi Sánchez, i va apuntar que els ciutadans han de lluitar contra la deriva antidemocràtica de la justícia.

En nom del PP, Josep Ramon, va anunciar el seu vot en contra per considerar que hi ha una altra realitat diferent i que els presos no ho són per el seu pensament polític sinó per uns fets.

En canvi des de VeC, Ramon Arnabat, va demanar un front comú per defensar la democràcia i la llibertat, que estan en risc davant situacions com les que s’estan vivint actualment.

I el socialista Francisco Romero va lamentar el xoc de trens protagonitzat per els líders polítics i va lamentar que la política s’hagi judicialitzat. També va voler deixar clara la seva postura contrària a la presó preventiva i el desig que es busquin solucions.

Per cloure l’alcalde, Pere Regull, va destacar la importància que la moció s’aprovés amb un concens tan ampli, tot i esperant que senti precedents. Va assenyalar que es posa l’estat de dret en dubte i va voler respondre directament al regidor Josep Ramon.

Així doncs la moció es va aprovar amb els vots a favor de PDeCAT, PSC, CUP, ERC i VeC, i el vot en contra del PP.

Abans del debat d’aquesta moció es va aprovar una modificació de pressupost amb els vots del govern i del PP, amb l’aplicació de bona part del romanent de tresoreria per les obres d’urbanització de la llosa de la via a la zona del carrer Papiol, amb un pressupost de 2’3M€. Unes obres que poden començar a finals de l’estiu. La modificació també contempla una partida de 175.000€ per millores a la via pública i 200.000€ per la ampliació i millora de l’alberg de Càritas.

Un altre dels acords va ser l’aprovació definitiva de l’Ordenança de protecció dels animals, que es va fer amb unanimitat i felicitacions dels grups de l’oposició a la regidora Anna Doblas per tal i com s’ha conduit el procés per la seva elaboració.

D’altra banda el Ple municipal també va portar a aprovació altres mocions, com per exemple la que presentava VeC demanant l’equiparació de sous dels treballadors del Ricard Fortuny, aprovada per unanimitat, o una moció que presentava ERC, per la ordenació inclusiva dels espais públics, que suposava una crítica a l’ordenança de civisme i que no es va aprovar pel rebuig del govern.

Finalment la CUP proposava dues mocions. Una en defensa de la llibertat d’expressió artística, que va rebre el suport de tots els grups menys el del PP, i una moció de suport als CDR que va comptar amb els vots de PDeCAT, CUP, ERC i VeC, l’abstenció del PSC i el vot en contra del PP.

Ple

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: