Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Finca Viladellops, a Olèrdola, acull l’Arxiu nobiliari de la Família Desvalls

Divendres, a la Finca Viladellops a Olèrdola, tenia lloc la inauguració del Centre d’interpretació “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”, produït per l’Arxiu Nacional.

El centre s’ha concebut com una exposició permanent que restarà oberta en el mateix lloc on es conservava l’arxiu, a l’antic celler de la Casa Torras, residència de la família Desvalls a Viladellops.
El centre mostra la trajectòria de la família i la història de Catalunya a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica de l’Arxiu Desvalls. Un projecte cultural pioner, de col·laboració entre el sector públic i privat, que posa en valor el patrimoni documental en el seu context territorial i les seves rutes enoturístiques. Marcelo Desvalls comentava que era el final d’un llarg camí que ja va iniciar el seu pare per organitzar tota la documentació de la família en 900 anys d’història. Una proposta que vol mostrar el llegat familiar, amb el pas de 5 civilitzacions diferents per Olèrdola i al mateix temps lligar-ho amb l’enoturisme.
L’espai s’integra en el recorregut de visita de les instal·lacions de Finca Viladellops, juntament amb les vinyes, el celler, el restaurant i la botiga.
El projecte destaca per preservar i difondre al públic els arxius nobiliaris, molts dels quals encara no són accessibles. En aquest sentit el Director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, recordava que des de la seva fundació l’any 1980 l’Arxiu ha treballat per la recuperació, tractament i difusió de fonts privats. El fons documental de la Família Desvalls abasta des de l’any 981 fins al 1983. Està format per 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges i 203 plànols i dibuixos.
S’hi apleguen els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges nobles catalans. Un fons arxivístic amb un notable impacte territorial i patrimonial, essencial per al coneixement de la trajectòria històrica de trenta poblacions catalanes, aragoneses i rosselloneses de les quals els Desvalls van ser senyors jurisdiccionals o hi tingueren importants patrimonis. Una documentació que en gran part ha estat digitalitzada i pot ser consultada al web d’Arxius en línia del Departament de Cultura.
Acull documents d’un elevat valor patrimonial i històric com una completa col·lecció de pergamins comtals, reials i pontificis (s. X-XVII), entre els quals es troben cartes de poblament inèdites com les d’Almenar (1147) i Gimenells (1173) i un nou exemplar de les franqueses d’Olèrdola (1114); i peces úniques com l’original de la Capitulació de Cardona, que va ser la darrera fortalesa en lliurar-se a l’exèrcit de Felip V el 1714.
Finalment, el Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, destacava que es tractava d’un acte rellevant a nivell cultural i important per el país. En aquest sentit lamentava que no hi poguessin ser presents ni el President de la Generalitat ni el Consell de Cultura, per l’actual moment polític que es viu al país.
Boya va destacar el compromís de la Família Desvalls amb el país, per ajudar a mantenir la memòria i explicar la història a través de la seva pròpia. Un fet que permet a Catalunya ser el que és, i mantenir-se viva com a nació. A més, apuntava, és un element de lligam amb el territori, que es vincula amb una elaboració de vins de primer nivell.
El centre d’interpretació, que es pot visitar a la finca Viladellops en horari concertat, exposa els documents més rellevants, alguns en el seu original i altres en còpia. A través d’aquest fons documental, es fa un recorregut per les principals fites cronològiques dels Desvalls i els llinatges entroncats així com per les aportacions més rellevants d’aquestes famílies a alguns dels episodis clau de la història de Catalunya com són el Compromís de Casp, la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, o els els moviments carlins entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: