Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Familiars i extreballadors d’AGMA sol·liciten el reconeixement de malaltia professional

Un estudi ha relacionat el càncer de bufeta, que pateixen alguns dels extreballadors, amb la fosa secundària d’alumini. Des de la Plataforma Cívica per la Salut denuncien la situació des de 1998.

La seu de CCOO a Vilafranca ha acollit la roda de premsa que han ofert la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient i representants del sindicat per explicar l’inici d’aquests tràmits per tal que la Seguretat Social revisi expedients de jubilació, pensions d’incapacitat permanent i pensions de viduïtat per tal que es contemplin com a contingències professionals.
Es tracta d’un grup d’extreballadors afectats per diversos tipus de malalties, principalment càncer de bufeta, com a conseqüència de l’exposició a metalls en el desenvolupament de la seva feina a AGMA.
Recordem que l’empresa AGMA va tancar les seves instal·lacions el setembre de 1992. Estava ubicada a Santa Margarida i els Monjos i es dedicava a la fosa secundària d’alumini. Després d’haver tancat, diversos treballadors de l’empresa es van veure afectats per diferents tipus de càncer. La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient es va implicar des de l’inici en la reparació dels danys a la salut i al medi ambient causats pels residus d’AGMA i va contactar amb CCOO per iniciar el procés per analitzar i determinar l’origen de la malaltia d’aquests treballadors. Així es va iniciar un procés d’entrevistes amb l’Institut Català d’Oncologia i, mitjançant el Centre d’Investigacions en Salut Laboral, es va signar un protocol amb la Universitat Pompeu Fabra per dur a terme un estudi que determinés la relació del càncer de bufeta amb la fosa secundària d’alumini. L’estudi es va iniciar el 2010 i va finalitzar el 2016. Des de les hores s’ha estat recopilant informació amb els ex-treballadors o els seus familiars en el cas que aquests ja no hi siguin.
Els resultats de l’estudi relacionen l’exposició a la fosa secundària d’alumini amb el càncer de bufeta; per això, amb l’assessorament del Gabinet Jurídic de CCOO, s’ha iniciat el procediment per sol·licitar a l’INSS el canvi de contingències i que es revisin, en conseqüència, els expedients de jubilació, pensions d’incapacitat i pensions de viduïtat dels extreballadors i familiars afectats. Mercè Mestres, Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient
Mestres comenta que tenen l’esperança que el procés que ara s’iniciava servís per tal que es faci justícia amb aquestes persones i les seves famílies.
L’advocada de CCOO Mariona Castellana comentava que el procés legal parteix de l’estudi de la Pompeu Fabra que relaciona les seves patologies amb la feina a l’empresa AGMA. Recordava també que cal que aquestes reclamacions, tot i estar relacionades, es facin a títol individual.
En els cas d’ex-treballadors encara vius, s’hauran de sotmetre a la revisió del tribunal mèdic per tal que l’Institut Nacional de la Seguretat Social dictamini una resolució. En cas afirmatiu seria el final del procés, i sinó s’obre la via judicial.
Aquest dimarts al migdia presentaven les primers sol·licituds de les 7 famílies que han decidit iniciar el procés.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: