Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El cas Helena Maleno ha centrat la primera concentració de l’any de Solidaris de La Granada

El cas de l’Helena Maleno, activista pro drets humans de l’ONG Caminando Fronteras, ha centrat la primera concentració del 2018 de l’entitat Solidaris de La Granada.

L’entitat penedesenca celebrava aquest dimecres al vespre la seva concentració número 33 a la plaça de la Vila de Vilafranca per recordar, un cop més, la situació que viuen les persones que busquen refugi i la passivitat dels governants davant aquesta realitat.

L’Helena Maleno és una activista i defensora dels Drets Humans que ha treballat durant anys per intentar salvar la vida de persones migrants a la frontera sud de la península. L’any 2012, la UCRIF, la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedat Documental de la Policia Nacional, va obrir una investigació en la qual s’acusava Maleno de col·laborar amb xarxes de tràfic de persones. Quan el cas va arribar a l’Audiència Nacional, la Fiscalia va arxivar la causa ja que considerava que l’actuació de Maleno no havia constituït cap delicte. Però la UCRIF també havia traslladat la causa al Marroc. Després de diversos endarreriments, el 10 de gener passat, l’activista va declarar davant el jutge al Tribunal d’Apel·lació de Tànger i aquest dimecres va tornar a declarar.

Ara està a l’espera de si la justícia marroquina decideix arxivar la causa definitivament sense que el govern espanyol hagi informat el tribunal que aquesta mateixa causa ja es va arxivar a Espanya l’any passat.

Des de Solidaris de La Granada, Laura Domingo explica que l’entitat col·labora habitualment amb Càritas i amb persones del poble que estan en una situació vulnerable, però també mantenen les concentracions a Vilafranca per no oblidar la crisi de les persones refugiades.

Les concentracions continuaran celebrant-se cada darrer dimecres de mes a Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: