Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum encara el 2018 amb la vista posada en l’enderrocament Cal Pa i Figues

La confirmació de l’ajut dels fons europeus FEDER han de permetre iniciar les obres d’enderrocament i posterior construcció d’un nou edifici per completar la modernització del Vinseum

L’Auditori de Vinseum ha acollit aquesta setmana la presentació de les activitats que tenen previstes per aquest 2018. En aquest marc, el director de Vinseum Xavier Fornos va explicar que encaren el 2018 amb diferents reptes però que se’ns dubte el més destacat és l’inici de la segona fase d’ampliació i remodelació del Museu, un cop confirmat l’ajut europeu dels fons FEDER.
Fornos comentava que els treballs han de consistir en l’enderrocament de l’edifici de Cal Pa i Figues, i que en aquests darrers mesos s’ha estat fent una intensa feina de trasllat de les peces que hi havia emmagatzemades fins als magatzems ja definitius a les naus de Cal Berger.
Des de Vinseum expliquen que estan treballant també per poder conservar el mural de Pau Boada i recuperar-lo en el nou edifici que s’ha de construir. Fornos recordava que encara queden 1.000 dies per visitar l’actual exposició permanent, que és una versió a mig camí del que serà la definitiva en el futur Vinseum.
Pel que fa a la proposta cultural per aquest 2018, el responsable d’activitats, Jordi Ribas, apuntava que treballaven amb 3 exposicions. Una primera es farà en el marc de la xarxa de museus d’arqueologia, i que servirà per parlar de les pràctiques funeràries al neolític. Una segona proposta coincidint amb la Festa Major de Vilafranca servirà per recordar els 25 anys del Firart. I finalment, de cara a finals d’any, una de les que els fa més il·lusió ja que servirà per mostrar una part del fons més important del museu com és el de paleontologia, i més concretament una de les peces més importants, l’holotip de sireni.
En la presentació hi era també el regidor de Cultura de Vilafranca, Raimon Gusi, que va destacar sobre tot una altra de les propostes en les què des de l’ajuntament s’hi donarà tot el suport. Es referia al Vilapensa, un festival dedicat al pensament i la filosofia que neix amb voluntat de continuïtat de la mà del Vinseum i de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Per Gusi, aquesta aposta per potenciar el pensament crític i el paper dels intel·lectuals és important.
Finalment, el president de Vinseum, Joan Tarrada va insistir en destacar la implicació que tot el personal del Museu té en el projecte d’ampliació i millora en un moment tant important com el que s’iniciarà ara.
A banda, van aprofitar per fer repàs en xifres de la temporada passada. Han rebut poc més de 29.000 visitant, un xic per sota dels que van rebre el 2016 i seguint la tònica descendent de la majoria de museus catalans. Per contra, destacaven que han crescut en quan al nombre d’alumnes d’escoles de Vilafranca i comarca que han passat per el Vinseum, concretament un 45% més que en el 2016 i superant els 3.500 alumnes que han participat de les seves activitats.
En aquest sentit, refermaven la voluntat de continuar treballant per fer un Vinseum encara més obert a la col·laboració amb entitats i associacions del Penedès per organitzar activitats diverses.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: