Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

VeC vol que l’Ajuntament reclami a la Generalitat les aportacions per a les llars d’infants

Aquesta demanda es presentarà en una moció al ple municipal de dimarts que ve.

Vilafranca en Comú instarà l’Ajuntament de Vilafranca a reclamar els imports que la Generalitat de Catalunya ha deixat d’aportar des de 2012 per al cofinançament de les llars d’infants públiques. Aquesta demanda es presentarà en una moció al ple municipal de dimarts que ve.

VeC ha calculat que la Generalitat hauria de pagar a l’Ajuntament de Vilafranca un total d’1.446.900 €, més interessos de demora, corresponents al cofinançament de les 371 places autoritzades de llars d’infants municipals dels cursos 2012-13, 2013-14 i 2014-15; a raó de 1.300 € per plaça. Els regidors de VeC han lamentat que el govern de l’Ajuntament de Vilafranca “no es queixi d’aquesta situació”, que perjudica les arques municipals i suposa un greuge per a les famílies.

La reclamació proposada per VeC se sumaria a la que han iniciat una trentena de municipis catalans. D’aquest, tres, Cornellà, L’Hospitalet i Esplugues de Llobregat, ja han obtingut sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè la Generalitat aboni les quantitats no assumides.

El cofinançament de les escoles bressol públiques es va establir el 2010, quan es va signar un acord marc entre la Generalitat de Catalunya i les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis. L’acord preveia que el cost de les escoles bressol municipals es cobriria a parts similars entre les famílies, els ajuntaments i el Departament d’Educació, de manera que corresponia una aportació de 1.800 € per alumne a cada part. La Generalitat va anar reduint cada cop més la seva part i a partir del curs 2012-13 va deixar de pagar. Però, en canvi, la partida per a les llars d’infants va seguir apareixent al pressupost fins al 2015. Des del curs 2012-2013, la Diputació de Barcelona supleix voluntàriament el sosteniment de les llars d’infants però aquests són diners que es podrien destinar a altres coses.

Els regidors de VeC lamenten que amb aquesta situació s’estiguin perdent oportunitats d’inversió per a la vila. Si la llei s’hagués mantingut entre 2011 i 2017, la responsabilitat de la Generalitat amb les llars d’infants hauria estat de gairebé 3 milions d’euros, quantitat que s’aproxima a la inversió anual de l’Ajuntament. D’altra banda, l’Ajuntament ha aportat, per cobrir el que ha deixat d’abonar la Generalitat, gairebé un milió d’euros, xifra que supera el cost de manteniment del conjunt de les escoles municipals de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: