Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

José Javier Guidi Sánchez guanya la IV Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi

Aquest dimecres el jurat de la IV Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi va fer públic el seu veredicte.

Es va atorgar la beca al doctor en arqueologia José Javier Guidi Sánchez pel projecte De Vitibus, el cultiu de la vinya, la producció, distribució i consum del vi en l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana.

El projecte guanyador de la beca presenta la novetat d’estudiar una època poc treballada en el món de la cultura de la vinya i el vi. La investigació se centrarà en l’estudi i caracterització del cultiu de la vinya, producció, comercialització i consum de vi entre l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana, entre els segles V i XI, al territori comprés per l’actual Catalunya.

José Javier Guidi Sánchez, és llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat Rovira i Virgili. En l’actualitat és investigador postdoctoral al Departament d’Història i Història de l’Art de la mateixa universitat.

Durant l’acte, el guanyador de l’anterior edició, l’historiador Raimon Soler, va poder presentar els resultats de la seva recerca amb la conferència Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939. La seva hipòtesi de partida era comprovar si al Penedès hi va haver un major conflicte agrari als anys trenta del segle passat i perquè.

La hipòtesi s’ha confirmat amb la recerca, sobretot comprovant com al segle XIX al Penedès es va concentrar la propietat de les vinyes.

Aquesta és la quarta edició de la Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans.

La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: