Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Varietats més resistents i millorar-ne la percepció dels consumidors, reptes del sector

És una de les qüestions que s’han tractat en el marc de les Jornades sobre varietats de vinya resistents a les malalties. Una possibilitat real que cal veure com acolliran productors i consumidors.

En el decurs de la Jornada de Debat transversal sobre les varietats de vinya resistents a les malalties els diferents experts que hi han participat han posat sobre la taula algunes qüestions que des del sector s’estan estudiant i a les que es busca solucions.
Així, hi ha tot el tema de la investigació, que per exemple des de l’IRTA l’especialista en genètica de plantes Pere Arús, explicava que es troba en una fase bastant inicial. Partint de la necessitat de cultius que siguin resistents, reduint cada cop més l’ús de productes fitosanitaris, i que s’adaptin al canvi climàtic el camí per arribar-hi és divers. Apunta que és possible fer millora genètica amb els coneixements i la tecnologia actuals, sense caure en fer productes transgènics que no tenen el vistiplau de bona part de la societat.
Des del seu punt de vist cal el suport de la industria i de l’administració per tal de desenvolupar aquestes investigacions que a Europa ja s’estan iniciant.
D’altra banda, un dels cellers participants eren les bodegues Martín Códax. el seu director tècnic Miguel Túbio, considera que és molt positiu participar en jornades com aquesta.
Des d’aquest celler gallec participen en el projecte VinoVerd, impulsat des de França i on participa l’estat espanyol i Portugal, i que se centra en investigar per minimitzar o eliminar fins i tot els fitosanitaris en la lluita contra les malalties a la vinya. Des del seu punt de vista, però, l’evolució genètica en viticultura és complicada sobre tot per el component romàntic que encara arrossega.
Apuntava també que ara mateix hi ha també un component important de percepció i acceptació del producte tant per el consumidor com per els propis viticultors. A nivell de possibilitat d’aplicació considera què pràcticament ja es podria aplicar.
En la cloenda de les jornades hi ha participat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Josep Maria Martí que ha posat l’accent en els canvis a nivell climàtic que s’estan registrant darrerament. Explica que a Catalunya la temperatura ha pujat 1’5º en els darrers anys, però que al Penedès ha estat d’1’7º; i cal sumar-hi també la disminució de la pluviometria. Això té afectació a la vinya, cal buscar la manera d’accelerar l’adaptació dels ceps a aquests canvis.
Martí destacava també la participació de tots els sectors implicats en aquesta jornada, reconeixent què des de l’administració s’ha d’impulsar i donar suport tant a aquestes trobades com a la investigació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: