Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La situació política de Catalunya marca part del debat del Ple municipal de Vilafranca

Gairebé la meitat dels punts tractats en el Ple ordinari d’aquest dimarts a l’Ajuntament de Vilafranca eren mocions pel debat polític, i tres d’aquests punts estaven relacionats amb l’actual situació.

Primer va ser l’alcalde, Pere Regull, que va donar compte d’un decret d’alcaldia del passat 7 de setembre. Per la situació política al setembre el ple es va suspendre i a l’octubre es va ajornar i convocar en dimecres al matí amb els punts més urgents. Per això es va deixar fins aquest mes aquest punt en el que l’alcalde explicava el seu posicionament signant un decret en el que es donava suport a la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre per part del Govern de la Generalitat.

També en el Ple d’aquest dimarts la CUP va presentar una moció pel reconeixement de la República catalana.

La moció es va esmenar per part del PDeCAT desprès de fer una consulta als serveis jurídics i la CUP va acceptar l’esmena.

Marcel Martínez indicava que la voluntat és donar continuïtat al procés després de l’1 d’octubre.

El regidor del PP, Josep Ramon, va votar en contra de la moció tot i recordant que no hi ha ni república ni independència de Catalunya perquè no hi ha hagut cap reconeixement internacional.

El regidor de VeC va demanar votar els tres punts de la moció per separat. El primer parlava del reconeixement de l’acord aprovat al Parlament de Catalunya el 27 d’octubre i els dos segons de suprimir el 155 i d’inciar un procés constituent.

Respecte al primer punt Arnabat destacava la feian feta fins al referèndum de l’1 d’octubre però plantejava els dubtes de si posteriorment es podia declarar la república de forma unilateral.

Per part d’ERC , Pere Sàbat, exposava que si es va aturar el desplegament de la república va ser per la possible resposta amb violència per part de l’estat.

I Aureli Ruiz, del PDeCAT va explicar els motius de l’esmena presentada, que bàsicament servia per aclarir que es feia costat a la declaració del Parlament.

En aquest punt, com ja ha fet en altres ocasions, el PSC no va entrar a debat i no va votar. Finalment la moció es va votar per separat. En el primer punt hi van votar a favor 7 membres del PDeCAT, la CUP i ERC, es van abstenir VeC i el regidor Josep Mª Martí i en contra el regidor del PP. Els altres dos punts de la mateixa moció van comptar també amb el suport de VeC i el regidor Josep Mª Martí.

Finalment el Ple va acabar amb una altra moció proposada per PDeCAT, CUP, ERC i VeC per la llibertat de les preses i els presos polítics.

En aquest cas el regidor del PSC  Miquel Medialdea va mostrar el suport a la moció per part del seu grup.

La moció es va aprovar amb el vot favorable de tots els regidors excepte el del PP.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: