Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

“Fusells o pintades” explica la realitat del poble saharaui i la seva lluita no violenta

Aquest dimarts al vespre la Sala Zazie del Casal acollia la projecció del documental “Fusells o pintades” sobre la lluita no violenta del poble saharaui per aconseguir un referèndum d’autodeterminació

El documental forma part de la programació de Cine Club Vilafranca en col·laboració amb el Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca i l’ACAPS Wilaia Alt Penedès. El Sàhara Occidental ha estat colònia espanyola durant molts anys però tal i com explica el periodista i director del documental, Jordi Oriola, aquest 14 de novembre ha fet 42 anys que Espanya va entregar la colònia al Marroc i Mauritània tot incomplint els seus compromisos.

 

Per tant, el règim espanyol, que havia promès un referèndum d’autodeterminació, va incomplir la seva paraula. Els saharauis porten més de 40 anys esperant que la ONU accepti aquest referèndum. Amb aquest objectiu van passar els primers 16 anys en guerra i els 24 següents amb una lluita no violenta. Ara, després de tant de temps, el poble saharaui s’està cansant d’esperar i es plantegen agafar les armes de nou, sobretot quan veuen que la Comunitat Internacional es pren més seriosament altres regions en situació de guerra com Síria o Afganistan. Tot i que saben que no guanyarien una guerra, creuen que almenys aconseguirien provocar interès a l’exterior.

No obstant això, els activistes de la no-violència defensen que l’acció no violenta fa que la lluita del poble sahrauí construeixi una societat fonamentada en els drets humans.

Salvant molt les distàncies, Jordi Oriola comparava el sentiment d’impotència dels saharauis provocat per aquesta espera amb la situació actual a Catalunya.

 

Amb aquest documental, que s’ha hagut de gravar en total clandestinitat, es vol posar en valor que a la llarga s’estan aconseguint guanyar posicions a través d’una lluita no violenta. També vol reflectir la realitat de les zones ocupades pel Marroc ja que normalment es tendeix a impulsar projectes de cooperació en els camps de refugiats però no es retrata la situació del territori ocupat amb la repressió policial i d’altres aspectes que això comporta.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: