Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El documental portuguès ‘Setembro a vida inteira’ guanya el Gran Premi del Jurat del Most 2017

El setè Most, organitzat per VINSEUM i el Cine Club Vilafranca, va acabar ahir després de 10 dies de cinema i vi a diferents espais del Penedès i el Priorat.

La sessió de cloenda, conduïda per l’actriu Anna Ycobalzeta, va començar amb el lliurament de premis de les seccions competitives, Collita i Brot.

El palmarès de la secció Collita, de cinema centrat específicament en cultura vitivinícola, ha estat molt repartit, amb fins a 10 pel·lícules premiades. El jurat va decidir concedir el Gran Premi del Jurat, principal guardó del Most i dotat de 1.000 euros, al film portuguès Setembro a vida inteira, d’Ana Sofia Fonseca. La pel·lícula és un retrat personal, en format documental, de la poc coneguda cultura del vi al país ibèric a través de les seves vinyes i qui les treballa.

El premi a Millor Treball de Ficció va recaure en ‘Soury’, de Christophe Switzer, curtmetratge francès sobre la relació d’un viticultor de la Provença i un refugiat sirià; mentre que el premi a Millor Treball Documental es va adjudicar, ex aequo, a ‘Decanted’, de Nicholas Kovacic, i ‘La guerre du vin’, de Sébastien Le Corre.

El documental sobre l’explotació dels treballadors del vi a Sud-àfrica ‘Bitter Grapes’, de Tom Heinemann, es va alçar amb el premi Projecció Internacional.

El Premi Arrels, per la seva banda, que reconeix el millor treball lligat al territori, va ser per ‘L’aviador’, de Manel Cortés, curtmetratge sobre la tradicional celebració de la Festa de la Trepitjada del Raïm al barri de la Marina de Barcelona. El Premi al Millor Treball Promocional va anar a parar a ‘Habitació 16’, de Pepe Camps Farran, i el Premi Vi Català, dotat amb 500 euros i que reconeix el treball audiovisual que millor expressa els valors dels vins de qualsevol de les 12 denominacions d’origen del país, va tenir dos guanyadors, el documental ‘Les arrels’, de Xavier Moreno, i ‘Vermut Montseta’, d’Elisenda Trilla Ferré. Finalment, el Premi Sostenibilitat va ser, també, per a dos films, ‘Vino e sostenibilità’, d’Emilio Suraci, i ‘Saving Wine (Le vin en ebullition)’, de Philippe Prieto i Samuel Toutain.

Durant la gala també es va fer entrega dels quatre premis de la secció Brot, que reuneix els millors curtmetratges de l’any de Catalunya, Espanya i del país convidat, Uruguai. El Premi del Jurat va ser per ‘Ni una sola línea’, de Víctor E. D. Somoza, comèdia sobre dues senyores i el seu pla secret, truncat per un cambrer insistent i pesat. La Menció Especial del Jurat va ser per ‘Leni K’, d’Alberto Taibo Piñeiro, sobre l’estada castellana de la fotògrafa Leni Kastell l’any 1945. El Premi Jurat Jove va ser per ‘Popoff’, de Domingo de Luis, també comèdia que retrata els habitants un poblet italià i la seva relació amb el cinema, i el Premi del Públic-Domènech Vidal pel curt de Javier Fesser ‘17 años juntos’, sobre la relació entre dues parelles de classes socials molt diferents.

La cloenda va comptar també amb el lliurament dels premis honorífics del Most al periodista Jaume Figueras i a l’actor Francesc Orella.
El primer va reptar el segon a que li contestés una pregunta sobre filosofia, tenint en compte el paper d’Orella a la sèrie ‘Merlí’, on precisament interpreta a un professor de filosofia. Figueras li va preguntar què eren els sofistes.

La cloenda va comptar amb l’estrena a Catalunya de ‘Tierra firme’, la nova pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet. El director explicava que la pel·lícula fa un retrat de la seva generació de la mà d’actors com Natalia Tena, Oona Chaplin i David Verdaguer. I recordava que el vi també hi és present.

La gala va tenir lloc per primer cop a l’Auditori Municipal de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: