Diumenge, 5 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Torres investiga com reutilitzar el CO2 de la fermentació per lluitar contra el canvi climàtic

Torres investiga com reutilitzar el CO2 de la fermentació per lluitar contra el canvi climàtic

Cellers Torres veu en la captació i reutilització del CO2 de la fermentació del vi una oportunitat per minimitzar la petjada de carboni i limitar els efectes del canvi climàtic.

El celler familiar del Penedès vol anar un pas més enllà en el seu compromís ambiental de reduir en un 30% les seves emissions de CO2 per ampolla del 2008 al 2020, i marca el camí cap a un compromís de ‘Carbon Neutral’.
Cellers Torres coincideix amb els experts en què l’única manera de mantenir les emissions a un nivell que eviti pujades de temperatura mitjana per sobre dels 2°C acordats en la COP21 de París, és limitar la concentració de CO2 a l’atmosfera mitjançant el desenvolupament de tecnologies que permetin la captura i reutilització d’aquests gasos.
Per aquest motiu, Cellers Torres investiga i dóna suport al desenvolupament de tecnologies de CCR (Carbon Capture and Reuse) en col·laboració amb universitats i empreses tecnològiques. Per a aquests col·laboradors, el celler constitueix un camp de proves idoni per a l’estudi i desenvolupament d’aquest tipus de tecnologies per la disponibilitat de grans quantitats de CO2 altament concentrat generat durant la fermentació alcohòlica i la disponibilitat, també, d’energies renovables al celler.
L’equip de medi ambient de Cellers Torres ha realitzat assajos amb vuit tecnologies diferents que plantegen usos alternatius al CO2 que es produeix durant la fermentació. Aquestes tecnologies podrien agrupar-se en tecnologies de captació biològica i captació química. En el primer grup, se situarien, per exemple, les microalgues que podrien utilitzar-se com a biomassa; la fertilització carbònica o la generació de carbó vegetal.
En el segon grup, els projectes s’agrupen en funció del que s’obté del procés, ja sigui energia o productes. Per a l’obtenció d’energia, s’han realitzat proves amb Power to gas (obtenció d’hidrogen mitjançant l’electròlisi de l’aigua amb electricitat provinent d’energies renovables) o metanació (transformació de CO2 i hidrogen en metà emprant microorganismes metanògens – productors de metà). En el cas dels productes, el CO2 es pot utilitzar, per exemple, per obtenir bicarbonat o com a base de síntesi de carbonats orgànics cíclics per obtenir dissolvents.
L’augment de les temperatures fa que la verema s’avanci any rere any, fet que podria afectar la qualitat dels vins i fins i tot modificar el mapa vitícola. Per això, la lluita contra el canvi climàtic és, des de 2008, un dels eixos principals de la política ambiental de Cellers Torres. Fins al mes de juny, el celler ha reduït un 18,9% les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya al transport final, mitjançant la implementació de mesures d’eficiència energètica, energies alternatives i transport eco-eficient, entre altres actuacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: