Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca aprova la moció de rebuig a la suspensió de l’autonomia de Catalunya

El ple extraordinari va acordar el rebuig a l’aplicació de l’article 155, i també mostrar el suport al Parlament i al Govern per l’aplicació dels resultats de l’1-O en base a la llei de transitorietat

Reunit en sessió extraordinària i urgent de ple, l’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat aquest dimarts a les 6 de la tarda aquesta moció que és una resposta a l’acord que va prendre el Consell de Ministres el passat 21 d’octubre per activar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. En el text de moció es recorda que aquesta mesura tira endavant amb l’acord previ entre el PP, el PSOE i C’s, i ara ha de ser aprovada definitivament per el Senat.
El ple s’ha iniciat incorporant una esmena que han presentat CUP i ERC demanant que es mostrés el suport al Parlament i al Govern de la Generalitat per aplicar els resultats del referèndum de l’1 octubre en els termes que marca la llei de transitorietat i del referèndum.
La moció que originalment es portava a aprovació s’havia fet diferent a la genèrica de l’AMI I l’ACM per tal de buscar un màxim consens. La introducció de l’esmena ha portat finalment a que es votés punt per punt la moció. El PSC no ha votat aquest primer, i VeC s’ha abstingut. La resta han estat aprovat per tots els grups excepte el PP. Un únic punt, el que demanava la preservació de la cohesió social i la convivència, ha estat aprovat per unanimitat.
En la seva explicació de la votació, el regidor del PP Josep Ramon ha deixat clar que votarien en contra. En l’esmena introduïda es fa referència a un referèndum que era il·legal, i en relació al 155 ha recordat que Puigdemont podria evitar-lo si torna a la constitució i la legalitat.
Per part de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat ha defensat que ells no haurien introduït l’esmena. Pel que fa a la resta de punts, s’han mostrat contraris a l’article 155 i consideren que es tracta d’un atac a la democràcia.
Mònica Hill, portaveu d’ERC ha remarcat que el PP es vol carregar l’autogovern de Catalunya. Consideren que la resposta ha de ser aplicar els resultats del passat 1 d’octubre.
Marcel Martínez, des de la CUP, ha recordat que ens trobem davant d’una ofensiva contra Catalunya a tots els nivells. Una situació que vol anul·lar el poble català, i davant la qual l’única sortida és la república catalana.
Des del PSC, Francisco Romero ha volgut deixar molt clar que tots els socialistes estan en contra de l’aplicació del 155, ja que va contra l’autogovern i la Generalitat, que va costar molt de recuperar després de la dictadura. En aquest sentit, per exemple ha mostrat el seu convenciment que el senador Montilla votarà contra el 155
El portaveu del PDeCAT, Aureli Ruiz, ha recordat que la moció presentada originalment buscava el vot del 20 dels 21 regidors de l’ajuntament. Malgrat això, ha explicat que votarien a favor també de l’esmena i reconeixia que molta gent va creure en el diàleg durant molt de temps, però que el PP l’ha fet impossible.
Finalment, i responent tant a ERC com a la CUP, que han demanat al PDeCAT que tingués present quin seria el posicionament del PSOE divendres en el Senat a l’hora de mantenir el pacte de govern amb el PSC, l’alcalde Pere Regull ha pres la paraula. Tant CUP com ERC consideren que un partit que atemptés contra l’autogovern de Catalunya no pot estar al govern municipal. Regull els ha contestat que de moment amb el PSC de Vilafranca no hi ha problemes en aquesta qüestió, però que evidentment caldrà veure com evolucionen els esdeveniments, Ha remarcat però que a nivell de política municipal, l’acord amb el PSC és molt bó.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: