Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aquest diumenge s’ha celebrat la tercera edició de la Fira de la Transhumància als Monjos

La mostra, que s’ha celebrat a l’aparcament d’entrada als Monjos, comptava amb una trentena de parades relacionades amb la ramaderia, amb una àmplia selecció de formatges, embotits i vins i caves.

L’alcaldessa dels Monjos, Imma Ferret, assenyala que la fira va sorgir amb el projecte de recuperar el patrimoni dels camins ramaders que unien el Pirineu amb el Penedès.

Un dels promotors de la iniciativa és Joan Rovira, estudiós de la transhumància, especialment per la recuperació dels itineraris des de la perspectiva de l’excurionisme.

Rovira insisteix que no s’ha de confondre la transhumància amb la transtermitància, que encara es conserva i que consisteix en recorreguts dels ramats dins de l’àmbit de la mateixa comarca.

Justament a la fira hi havia també mostra de ramats de pastors que practiquen la transtermitància. Expliquen que la feina de pastor no ha canviat i que és molt dura.

La fira obria a les 10 del matí i s’oferia fins a les dues de la tarda. Comptava amb un tancat d’ovelles i nombroses activitats infantils per aprendre a munyir vaques, fer un jorn al mas o crear les pròpies ovelles amb la tècnica del jumping, entre altres.

Al migdia la Fira incloïa l’actuació del Ball de Pastorets de Santa Margarida i els Monjos i al llarg de tot el matí es podia gaudir de la música del grup tradicional La Portàtil FM.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: