Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Torrelavit ha estat protagonista d’un dels darrers capítols de la temporada del País Km0

El programa de la Xarxa, País Km0 ha visitat aquest dimarts el municipi de Torrevalit amb una producció conjunta amb Penedès TV.

El programa que s’emet a les televisions de proximitat d’arreu de Catalunya de sis de la tarda a vuit del vespre, va estar oferint una mostra de l’oferta cultural del municipi, alhora que es parlava de la verema al Penedès. La presentadora habitual, Rosó Feliu, estava acompanyada per la periodista Caterina Tallón de Penedès TV. Al llarg del programa es van entrevistar diverses persones vinculades al municipi o al tema de la verema. Primer amb el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, que va parlar de la verema actual. La més primerenca de la història. Avançada uns quinze dies al que era més habitual fa uns 15 anys, però no només per la sequera dels dos darrers anys, sinó com un efecte clar del canvi climàtic.

Malgrat l’avançament de la collita, i el fet que hi hagi molts menys quilos de raïm, el director de la DO Penedès explica que serà una verema de gran qualitat.

En el transcurs del programa es va mostar també el procés de la verema, amb una entrevista al viticultor Nil Font, primer a peu de vinya i desprès descarregant el raïm al celler.

El membre del grup de recerca El Podall, Pere Rovira, va parlar de la història del poble, que és fruit de la unió de dos municipis diferents, que eren Terrassola i Lavit. Una unió acordada pels dos alcaldes l’any 1918 i que es va oficialitzar dos anys després.

Acompanyats de la tècnica de cultura, Mercè Amat, es van mostrar alguns dels elements singulars del poble, com ara els safareigs de Terrassola, restaurats l’any passat per un grup de constructors voluntaris del poble, o també l’escultura de la verge de l’església de Santa Maria de Lavit, inspirada en la model Judit Mascó.

Entre d’altres qüestions també es va parlar en el programa de la riquesa de l’aigua, vinculada als molins paperers i el riu, amb una entrevista a Cristina Barbacil, coordinadora del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, i va actuar en directe el Ball de les Rentadores.

Un altre dels temes tractats va ser el de la Festa de la Verema de Torrelavit i en especial la Gotimada, la batalla de raïm que es fa el darrer diumenge del mes de setembre. Els encarregats de parlar-ne van ser els membres de la comissió de la festa Aida Alcaide i Sergi Batlle. Enguany la festa serà els dies 23 i 24, però no queda clar si hi podrà haver els tradicionals 1.000 quilos de raïm per lleçar-se, perquè la verema s’ha avançat molt.

No van faltar en el programa entrevistes a veïns coneguts. La més jove, l’Aina Roglan, que ja té 14 anys i que fa dos anys va ser finalista del programa Mastechef. Desprès de l’experiència televisiva, l’any passat va publicar un llibre de receptes titulat “ Cocina con Aina i conviertete en un super chef”.  Un llibre que com explicava ella mateixa s’adreça a tota mena de públic.

I també participaven en el programa l’actriu torrelavitenca, Daniela Feixas i el seu company, també actor, Josep Julien.

Daniela Feixas també és dramaturga i aquest mes d’octubre s’estrena un text seu, titulat “Simone”. Explica la història d’un ministre de justícia que un dia es lleva i en anar al lavabo descobreix que s’ha convertit en dona. És una comèdia però que va més enllà.

D’altra banda en el programa es va entrevistar a l’alcalde de Torrelavit, Ramon Riera, que fins i tot va cantar una cançó i també es va plantejar un repte a un influencer del poble. En aquest cas al membre de la comissió de festes Jesús Montserrat, que va muntar una festa major improvisada pel programa, amb el repartiment de fideuà i la col·laboració de les cuineres del bar del poble i del restaurant El Forn d’en Pep. Tot plegat finalitzant amb la música del Nendel.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: