Diumenge, 25 d'Octubre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Prop de 5.000 persones participen a la quinzena edició de la Marxa de Torxes de Vilafranca

El passat diumenge a la nit, milers de torxes van recórrer els carrers del centre vila amb l’objectiu d’homenatjar els homes i les dones que van lluitar i van morir defensant les llibertats catalanes.

Enguany, arriben a la seva quinzena edició i el balanç, segons els organitzadors, és molt positiu. En Carles Mercader, membre de la comissió 11 de setembre del Penedès, explica que estan molt contents.

Nascuda l’any 2003, la Marxa de Torxes de Vilafranca ha servit d’inspiració per a d’altres municipis que s’han sumat més recentment a les celebracions de la nit del 10 de setembre. La plaça de la Vila s’omple de milers de persones vingudes d’arreu de l’Alt Penedès i es procedeix al repartiment de torxes de parafina.  En Jaume Claramunt, també membre de la comissió 11 de setembre, recorda els inicis de la marxa com una alternativa a les commemoracions més institucionals.

Una de les assistents a l’acte, l’Elisenda Ruiz explicava, visiblement emocionada, que espera amb molta il·lusió el referèndum.

Abans de començar la Marxa, davant de l’Ajuntament es va fer el tradicional aixecament de pilars per part de les tres colles de castellers de Vilafranca: la Colla Jove, els Xicots i els Verds, acompanyats també dels Falcons. El seguici va anar encapçalat per la colla de Diables Nefastus i la batucada Bantukats que van encetar el recorregut fins a la plaça de Jaume I.

Davant del Palau Baltà, es van pronunciar els dos parlaments de la nit. El primer va anar a càrrec del Ramon Piqué, represaliat de l’Operació Garzón l’any 1992. Piqué explicava que els de la seva generació no s’haguessin pensat mai que 25 anys després s’hagués arribat fins on som ara.

El segon a intervenir va ser el diputat de Junts pel Sí Ferran Civit. A més del seu càrrec al Parlament, Civit va ser membre de l’ANC i un dels promotors i ideòlegs de les mobilitzacions massives de les darreres diades. Civit recorda, com a anècdota, que gràcies a la voluntat inicial dels Castellers de Vilafranca de participar a les diades, la resta de colles s’hi van anar sumant.

Passades les 12 de la nit, el grup de Grallers Els Vinardells va interpretar l’himne dels segadors davant del Palau Baltà, acompanyats pels cants i crits reivindicatius del públic assistent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: