Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Evolució favorablement en el primer semestre de 2017, segons l’Informe de Conjuntura Econòmica

El Gran Penedès creix en creació de llocs de treball sobre tot el Baix Penedès. L’Alt Penedès té un creixement moderat.

La consultora Actíva Prospect i la Federació Empresarial del Gran Penedès han presentat l’Informe FEGP de Conjuntura Econòmica. En aquest nou estudi, amb dades del primer semestre de 2017, el creixement dels llocs de treball a Catalunya ha estat del 3,8% i del 4% interanual el primer i el segon trimestre de 2017, donant continuïtat al destacat increment experimentat a partir del quart trimestre de 2014. Des dels inicis de l’any 2007 no s’experimentava un increment d’aquesta intensitat, enllaçant tres anys i mig de creixement continuat.
Aquesta evolució és extensiva a les tres comarques penedesenques, que en el seu conjunt creixen el 4% interanual, amb especial incidència sobre el Baix Penedès, que registra un increment del 6,7% el segon trimestre, seguida de l’Alt Penedès (3,5%) i del Garraf (2,7%). El Baix Penedès continua entre les comarques més dinàmiques pel que fa a la creació neta de llocs de treball, ocupant la 3a posició. L’Alt Penedès retrocedeix al 25è lloc, i el Garraf n’ocupa el 34è. Entre els grans sectors, la
Construcció torna a destacar com el més dinàmic en creació de llocs de treball a Catalunya, amb un increment interanual del 6,9% el primer trimestre d’enguany, i del 5,9% el segon. En canvi, el sector Serveis és el que impulsa el creixement econòmic, pel seu volum absolut i per créixer el 4,2% interanual.
Parlant de l’Alt Penedès, David Moreno un dels responsables de l’estudi, explicava que registra un creixement comparativament moderat de l’ocupació, amb un increment del 3,9% el primer trimestre d’enguany i un 3,5% el segon, ocupant la 25a posició al rànquing comarcal. Els Serveis s’erigeix com el primer motor de creació d’ocupació (4,2%), seguit de la Indústria (3,0%). La Construcció, en canvi, presenta un comportament positiu, però modest (1,1%). Dins del sector Serveis destaca l’avanç de la Mediació financera, que creix el 10,8%, i el de les Altres activitats socials i altres serveis (6,9%) i la Sanitat i Serveis Socials (6,8%). L’Agricultura esdevé l’únic sector amb un comportament negatiu (-1,1%).
Moreno apunta també que en el cas de l’Alt Penedès, els moviments arriben sempre més tard que en el cas del Garraf i el Baix Penedès, ja que té sectors més diversificats. A banda del turisme o la construcció, que tenen reaccions més immediates, a l’Alt Penedès el sector industrial també té molt de pes, i sempre és un sector amb reaccions més pausades.
Aquest estudi semestral es publica des de 2005 i analitza les dinàmiques socioeconòmiques i dels sectors empresarials a les tres comarques del Gran Penedès, una per una.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: