Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca aprova l’ampliació i reforma del museu

Tots els grups municipals han defensat el paper del nou Vinseum com a revulsiu per a Vilafranca des del punt de vista cultural, turístic i econòmic.

Un dels punts que es va debatre aquest dimarts al vespre al ple de l’Ajuntament de Vilafranca va ser l’aprovació de l’ampliació i reforma del Palau Reial. És la nova fase d’obres que ha d’afrontar el museu amb l’enderrocament de l’edifici annex al que ocupa l’actual Vinseum i la construcció d’un edifici de nova planta de més de 3.000 metres quadrats.

El regidor de Servei Urbans Josep M. Martí destacava que es tracta d’una inversió de més de 4 milions d’euros i que caldrà aportar els recursos necessaris al projecte també durant els propers anys.

El PP donava suport al dictamen i es reservava el dret de fer al·legacions al projecte. El regidor Josep Ramon també demanava buscar la col·laboració d’altres administracions per assumir despeses corrents.

Des de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat valorava el projecte de Vinseum com a estratègic. També reclamava un estudi de l’increment de la despesa de l’equipament un cop ampliat i una major implicació de les empreses del sector vitivinícola.

En nom d’ERC, Mònica Hill valorava el Vinseum com un projecte clau per potenciar un ecosistema dinàmic al voltant del vi i l’enoturisme i posava l’accent en fomentar la participació ciutadana per tenir un equipament més arrelat al territori.

Des de la CUP veien l’ampliació com a necessària, sobretot tenint en compte que és en l’àmbit cultural. El regidor Marcel Martínez, però, va anunciar l’abstenció del seu grup en considerar que, sent una inversió que compromet els comptes de l’Ajuntament fins al 2020, caldria un major consens; però sobretot perquè els projectes d’equipaments del govern van en una única direcció i, en canvi, no hi ha previstos equipaments per a usos corrents, com una biblioteca o el Centre Cívic de l’Espirall.

Francisco Romero, del PSC, explicava que el Vinseum és un projecte motor de cultura, turisme i promoció econòmica on hi ha treballat molta gent que volia un museu obert. Destacava la voluntat que es converteixi en un equipament molt utilitzat

L’alcalde, Pere Regull va clarificar en la seva intervenció que dels més de 4 milions d’euros, 2 són els que provenen dels fons europeus FEDER. La resta més l’IVA és el que ha d’assumir l’ajuntament i el govern treballa per aconseguir subvencions i baixar l’aportació directa municipal. Regull ha parlat d’una subvenció de la Diputació de Barcelona d’un milió d’euros, que encara no està tancada, i de negociacions amb la Generalitat i l’Estat.

La votació del dictamen va anar precedida d’un moment de certa tensió per les queixes dels grups de la CUP, ERC i Vilafranca en Comú de manca d’informació al respecte. L’alcalde els va respondre que tots els grups tenen un representant al patronat del museu i que poden accedir a tota la informació que requereixin. Tot i que els grups no van quedar conformes amb la intervenció de l’alcalde, l’ampliació i reforma del Palau Reial va ser aprovada amb els vots de tots els regidors presents (faltaven Xell Montserrat del PdCAT, per la seva recent maternitat, i Maria Ferrerons de la CUP i Montse Arroyo del PSC, per motius laborals) excepte l’abstenció dels de la CUP.

Al ple d’aquest dimarts també es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, l’acord de condicions i el conveni col·lectiu del personal laboral de l’Ajuntament després de llargues negociacions amb el comitè d’empresa. El tinent d’alcalde de Serveis Centrals i regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va explicar que tot i que no és el conveni “ideal” ni recupera la situació d’abans de les retallades, les dues parts se senten “còmodes” amb l’acord assolit. A grans trets, milloren aspectes de formació i temporalitat, el complement de productivitat passa a ser un complement per objectius i la interinitat baixaria d’un 30% a un 15%, segons va apuntar el regidor.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: