Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Ja es pot consultar a internet la col·lecció de fotografies del VINSEUM

Ja es pot consultar a internet la col·lecció de fotografies del VINSEUM

S’ha catalogat un total de 3.830 fotografies que mostren la història més recent de Vilafranca i el Penedès.

Aquest any 2017 l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès ha finalitzat les tasques d’organització, documentació, descripció i vinculació topogràfica de les fotografies i postals de la Col·lecció Vinseum, amb la creació d’un total de 3.830 fitxes.

La primera de les tasques que s’ha realitzat ha estat la digitalització dels fons fotogràfics que es troben en diferents suports físics. En segon lloc, s’ha començat la descripció de les imatges emprant les fitxes de primers tractaments generada pel programari de l’Arxiu. A la vegada que s’ha realitzat la descripció, s’ha anat documentant cada imatge, tot intentant identificar l’autor, la cronologia, l’emplaçament de la fotografia i les persones que hi apareixien en ella. Igualment, s’han assignat uns descriptors temàtics pel tal poder realitzar cerques per paraules. Finalment, a cada fitxa se la vinculat a tants suports i exemplars té la imatge, tant si és en suport vidre, acetat, paper i magnètic i els exemplars que hi ha de cadascun. D’aquesta manera, s’ha identificat en una única fitxa tots les mateixes imatges.

Tal i com ja s’ha esmentat, els suports són negatius en plaques de vidre i acetats plàstics, així com positius en paper. Els autors principals de les imatges són Pere Alagret, Paco Biosca, Joaquim Aragonès, Pere Català Roca, Àngel Toldrà Viazo, Cèsar Boada, Josep Masachs Bolet, Enric Tomàs Guix, Enric Torruella, Jordi Valls, entre d’altres.

A destacar que de les 3830 fotografies 727 corresponen a Joaquim Aragonès i han quedat 734 imatges sense poder identificar-ne l’autor.

La majoria de les fotografies tenen el marc del Penedès i, més concretament, Vilafranca. Entre les temàtiques més habituals, hi ha els actes oficials de l’Ajuntament, esglésies, castells, del propi museu de Vilafranca, dels carrers de la ciutat, de temàtica vitivinícola, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: