Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Distinció de gènere i precarietat en la contractació

L’anuari d’indicadors socioeconòmics de la Mancomunitat alerta sobre la distinció de gènere i la precarietat en la contractació.

La Mancomunitat Penedès Garraf ha presentat l’Anuari d’Indicadors Socioeconòmics 2016 que elabora el Servei d’Iniciatives Econòmiques amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. L’estudi recull de manera sistemàtica les dades socioeconòmiques de l’Alt Penedès i el Garraf, amb el detall de cadascun dels municipis.

En termes generals, els indicadors del mercat laboral mostren que en el 2016 va haver un augment de l’ocupació i un descens del nombre d’aturats, tot i que les xifres encara estan lluny dels nivells previs a la crisi.

Segons l’estudi, la contractació també va augmentar però és principalment “temporal i precària, fent distinció de gènere ja que es contracten més homes que dones”. Tot i que les previsions de les dades del mercat laboral són positives, l’anuari indica que “calen reformes per incentivar una ocupació de més qualitat”.

L’informe constata que la taxa d’atur registral a l’Alt Penedès baixa respecte a les xifres de fa un any en 2,28 punts i se situa en el 13%. Al Garraf, la taxa és del 15,34 % i es manté superior a la taxa de Catalunya, que és del 13%. Pel que fa a la contractació, millora a les dues comarques, però el 90 % dels contractes són temporals.

L’anuari també recull dades de població. La taxa de creixement anual de la població de l’Alt Penedès és del 0,10 %, lleugerament positiva, i s’assoleix la xifra dels 106.275 habitants.

Respecte a la població estrangera, amb 10.699 habitants, suposa un 10 % de la població comarcal i d’acord les xifres interanuals, s’ha reduït en 183 persones seguint la tendència decreixent des del 2011.

El Garraf arriba en el 2016 a 146.876 habitants, incrementant la població respecte el 2015 en 893 persones. El 13 % de la població del Garraf és estrangera i s’observa una lleugera disminució durant el 2016, de menys 0,2 %.

L’Anuari d’Indicadors Socioeconòmics 2016 es pot consultar al web www.iniciativeseconomiques.com/bancdedades. En aquesta edició també es poden descarregar els diferents indicadors en format de full de càlcul el que permet fer un ús directe pels diferents actors socials i econòmics del territori.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: