Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Cellers Torres reclama facilitats per a l’autoconsum d’energies netes a les empreses

Cellers Torres reclama facilitats per a l’autoconsum d’energies netes a les empreses

El celler del Penedès ha invertit 465.000 euros en una instal·lació fotovoltaica que porta un any sense operar a l’espera de permisos.

Miguel A. Torres, i el director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica, José Donoso, han lamentat les dificultats i traves burocràtiques a què s’enfronten els empresaris que decideixen instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum i han instat a les administracions a facilitar la transició energètica cap a un model net i sostenible.
Durant una trobada amb els mitjans de comunicació fa uns dies a Barcelona, Torres ha assenyalat que els empresaris poden ajudar a l’Estat espanyol a complir amb els compromisos de lluita contra el canvi climàtic de cara al 2020 mitjançant l’autoconsum d’energies netes. Considera que les empreses son part de la solució i les administracions haurien de facilitar el camí en comptes de dificultar la implementació d’energies renovables.
Per Torres és difícil entendre per què ha de ser tant complicat per a una empresa instal·lar plaques fotovoltaiques per cobrir part de les seves necessitats energètiques. Ha expressat la total indefensió davant la falta de solucions econòmicament viables i la incertesa jurídica degut a les diferents interpretacions de la normativa, concretament el Reial Decret 900/2015, per instal·lar plaques fotovoltaiques.
Per exemple, han invertit 465.000 euros en una instal·lació fotovoltaica de 400kW per a autoconsum al seu celler de Pacs. L’agost del 2016, una vegada acabada la instal·lació, va iniciar els tràmits pertinents amb Endesa i desprès de sis mesos es va notificar al celler l’atorgament del punt de connexió a la xarxa de distribució. Però a dia d’avui la instal·lació continua desconnectada a falta de solucions viables.
La solució que els van proposar inicialment no estava alineada amb criteris d’eficiència i de maximitzar el rendiment de la instal·lació, expliquen des de Torres. Suposava una important pèrdua d’energia generada pels processos de conversió de baixa a alta tensió per desprès tornar-la a transformar a baixa tensió. A més, implicava invertir uns altres 200.000 euros, cosa que fa que la instal·lació sigui econòmicament inviable.
Aquesta instal·lació s’emmarca dins del programa mediambiental Torres & Earth, que té en el foment de les energies renovables un dels seus principals pilars. Des de la posada en marxa del programa el 2008, Cellers Torres ha invertit més de 12 milions d’euros en actuacions relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic i ha reduït les seves emissions de CO2 per ampolla en un 15,6% fins al 2016 segons l’últim balanç d’organització certificat per Lloyd’s.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: