Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Bosc Verd i els veïns demanen que s’aturi la crema de residus a la Uniland

També volen que s’iniciï el procediment administratiu declarant la nul·litat de l’autorització del projecte complint la resolució de Nacions Unides.

Aquest dilluns representants del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i dels 16 veïns del Penedès que van interposar contenciós, han donat més explicacions de les properes accions que realitzaran en referència a la resolució del Comitè de Compliment del Conveni d’Aarhus de Nacions Unides de juny de 2017, que ha declarat diversos incompliments del Conveni sobre l’accés a la informació en matèria de medi ambient, referent a l’autorització de la Generalitat per incinerar residus urbans i fangs de depuradora a la cimentera Uniland de Santa Margarida i els Monjos.

En primer lloc Fèlix Simón ha fet un repàs històric dels antecedents, recordant que ja l’any 1989 Uniland tenia un projecte de crema de residus industrials que es va aturar per pressió popular. En el cas actual la sol·licitud es va fer el 2009 i el procediment d’autorització de la Generalitat és del 2010. Com va explicar l’advocat, Dídac Gallego, els veïns i Bosc Verd denuncien que es va fer sense la pertinent informació pública per part de la Generalitat. Quan es van assabentar ja estaven fora de termini i el recurs va ser rebutjat. Finalment, el 2014, van optar per la via internacional. Per tot plegat demanen que s’aturi la incineració de residus a Uniland.

Malgrat que el conveni d’Aarhus no és d’obligat compliment, esperen que la Generalitat atengui les seves peticions. Una reclamació que volen reforçar amb el suport municipal.

Per aquest motiu Jordi Asensi de Bosc Verd va anunciar que portaran als ajuntament una moció que esperen sigui aprovada. Per començar la portaran a l’ajuntament dels Monjos en el ple del proper dilluns.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: