Dilluns, 5 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les obres d’ampliació i millora de la Casa de Festa Major començaran a l’octubre

El nou espai disposarà de 800 m2, i dignificarà la mostra dels elements de la Festa Major al mateix temps que serà un atractiu turístic i cultural més al centre de Vilafranca.

La nova Casa de la Festa Major ha de servir per dignificar l’exposició dels elements folklòrics, però també per potenciar Vilafranca a nivell turístic i cultural. Ho han explicat en la presentació del projecte Pere Regull, i els regidors Francisco Romero, Josep Maria Martí i Raimon Gusi.
El projecte ampliarà l’edifici de 300 a 800 m2 amb l’enderroc i posterior construcció d’un edifici annex amb quatre plantes. A banda de la sala d’exposició de les peces folklòriques en l’edifici catalogat, es dotarà l’edifici amb un “hall” d’entrada, una sala d’exposicions, una sala per projecció d’audiovisuals i una sala per a tallers infantils i escolars.
La inversió prevista per fer aquestes obres és de 735.000€, i la Diputació aporta una subvenció de 650.000€. Al pressupost de les obres cal sumar-hi el projecte museístic, que encara s’ha de licitar. Pere Regull apuntava que al final la despesa total que farà l’Ajuntament serà de 400.000€. Regull ha afirmat que Vilafranca pot abordar aquesta inversió tan important gràcies a la bona gestió econòmica de l’Ajuntament.
Aquest projecte és promoció turística i cultural, però també promoció econòmica. Es vol fer de Vilafranca una ciutat culturalment potent i atractiva perquè vinguin visitants que generin moviment econòmic. Tot centrat en l’àrea plaça de la Vila, Santa Maria, VINSEUM, Palau Baltà, biblioteca Torras i Bages i ara amb la nova Casa de la Festa Major.
El projecte arquitectònic, de l’estudi d’arquitectura Genís-Planelles, defineix els espais de la nova Casa de la Festa Major unint dues parcel·les, la de l’antic mercat del peix, que és un edifici catalogat del 1911 obra de l’arquitecte Santiago Güell, i la de l’edifici del costat, situat al c/ Muralla dels Vallets, que s’enderrocarà, i un s’hi construirà un edifici amb planta baixa més 3 plantes. També caldrà traslladar a un altre indret l’estació transformadora que hi ha en aquest edifici actualment.
El regidor de Territori, Josep M. Martí, ha explicat que l’entrada principal, serà per la planta baixa de l’edifici de nova planta que es construirà al c/ Muralla dels Vallets. La primera planta d’aquest nou edifici, que coincideix amb l’actual sala d’exposició de les peces folklòriques a causa del desnivell dels terrenys, acollirà una sala nova d’exposicions de 75m2. La segona planta de l’edifici nou acollirà una sala d’audiovisuals de 77m2 amb un mirador simulant un balcó que permetrà veure les peces folklòriques des d’una certa alçada com si s’estigués veient passar la processó des d’un balcó. Finalment, la segona planta acollirà una sala per a tallers escolars i infantils i una petita terrassa que permetrà veure la coberta de l’edifici patrimonial de l’antic mercat del peix. Martí ha destacat que el projecte combina perfectament l’edifici antic amb el nou.
Per la seva banda, el tinent d’alcalde Francisco Romero ha dit que aquest projecte és prioritari per a l’equip de govern i es vol tenir adjudicat per iniciar obres a la tardor. Es preveu una durada de les obres de 12 mesos.
Romero ha remarcat que amb aquesta ampliació, la Casa de la Festa Major se situarà al nivell de ciutats com Tarragona o Barcelona, que tenen espais per al seu patrimoni folklòric dotats amb 800 i 1.000m2, respectivament i superant la Casa de la Patum de Berga, que en té 300.
El tinent d’alcalde ha remarcat que l’edifici annex que es construirà serà una edificació moderna i sostenible, dotada de plaques fotovoltaiques, amb aprofitament màxim de la llum i construït amb materials de proximitat.

Comentaris

  1. Jaume Baltà i Moner

    Bona noticia, però ho seria encara més si es parles d’ un pressupostos culturals renovats i més generalistes amb partides suficients per l’ ajut a publicacions de caire local i comarcal. A hores d’ara publicar un llibre de temàtica cultural vilafranquina o vilafranquina i comarcal es prou més que dificil…. al igual que el pobre Institut d’ Estudis Penedesencs que necessita ajuts econòmics per tirar endavant la seva important tasca i que amb d’ esforç pot publicar solament una revista a l’ any….a vegades la politica està molt lluny de la realitat inmediata i de les veritables necessitats…

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: