Dimecres, 6 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El desenvolupament econòmic local centra una jornada organitzada per VeC

L’economista Oriol Estela Barnet defensa la importància de saber com funciona l’economia local més enllà dels indicadors convencionals.

La jornada “És possible canviar l’economia des del territori?”, organitzada per Vilafranca en Comú, tenia lloc aquest dissabte al Claustre de Sant Francesc. L’objectiu era el d’oferir una mirada global sobre possibles alternatives i propostes innovadores que s’estan portant a terme en diferents territoris per promoure el desenvolupament local. La jornada estava protagonitzada per l’economista i geògraf Oriol Estela Barnet, especialitzat en planificació estratègica i desenvolupament econòmic local.

Estela recorda que l’economia es fa des del territori i defensa la importància de saber com funciona l’economia local més enllà dels indicadors tradicionals com l’índex d’atur, el nombre de llocs de treball o els beneficis de les empreses.

L’economista també creu que s’han d’aprofitar bé els recursos i els actius de cada territori i començar a combinar, com ja fan algunes ciutats i altres estructures territorials, models d’economia social, sostenible i solidària amb l’economia convencional: les ciutats en transició que mesuren la petjada ecològica o les monedes socials són alguns exemples.

Estela parla del concepte de “resiliència en l’economia local” tot recordant que l’economia no deixa de ser l’estructura que tenim per satisfer les nostres necessitats.

Si aquestes necessitats no estan satisfetes s’originen les crisis. En aquest sentit, l’economista creu que garantir l’habitatge és fonamental per assolir un millor equilibri. També parla de la qualitat de l’aire i de l’aigua.

Estela ha treballat des del sector privat com a consultor en la posada en marxa i coordinació de processos de concertació per al desenvolupament econòmic local per tota Espanya. També ha impartit formació per a agents de desenvolupament local i participat en múltiples projectes d’administracions autonòmiques i locals. Ha estat cap de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona i actualment és el coordinador general de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: