Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El retorn econòmic de la inversió en el paisatge al VI Congrés d’Art i Paisatge

El sisè Congrés Internacional d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme centra la mirada en el retorn econòmic de la inversió en el paisatge.

Partint de la premissa que la recuperació econòmica generarà noves tensions al Penedès, el Congrés Internacional d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme dedicarà el tema d’obertura de la seva sisena edició al retorn econòmic d’una gestió adequada del paisatge vitivinícola.

El congrés se celebrarà el dijous 15 i el divendres 16 de juny al Vinseum de Vilafranca i a Torreramona, a Subirats. Serà inaugurat per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat Meritxell Serret i s’obrirà amb la conferència del nord-americà Paul Merton, expert internacional i assessor del sector del champagne, sobre la influència dels intangibles en el negoci del vi. El bloc dedicat a l’economia es tancarà amb una taula rodona titulada ‘Empresa, economia i paisatge’.

El director del congrés Miquel Vidal apunta que voldria que “s’assumís clarament que un bon paisatge representa una bona rendibilitat econòmica”.

A banda del bloc econòmic, n’hi haurà un dedicat al paisatge, un al territori i un altre dedicat a l’art. En el bloc del paisatge es farà una introducció a les identitats dels paisatges vitivinícoles de diverses denominacions d’origen catalanes per definir el que cal conservar en cada cas.

Hi haurà diverses ponències i el bloc acabarà amb una taula rodona que plantejarà la gestió del paisatge vitivinícola com a recurs enoturístic segons els caràcter de les DO.

El darrer dia del congrés serà el divendres a Torreramona. El bloc del territori plantejarà el dilema del planejament contra o amb el paisatge vitivinícola, versarà sobre els possibles escenaris de conflicte, la participació en la creació del paisatge a través de la ordenació del territori, amb atenció especial als projectes logístics, i el paisatge vitivinícola i l’enoturisme en el marc del Pla Parcial Territorial de la Vegueria Penedès.

El bloc dedicat a l’art plantejarà el diàleg entre l’art en les seves múltiples formes amb la vinya sota el lema ‘Maridatge de cultura, vi i paisatge’. L’arquitectura de pedra seca hi tindrà un paper important i es presentarà l’obra de l’escultor Josep Massana ‘Geometria líquida’, una peça artística que s’incorpora a la recuperació d’un marge de pedra seca al Mas de la Bardera de Subirats a càrrec del mestre margener Joan Rovira.

També hi haurà tasts de vins, sopars o un concert de poesia en jazz. Les inscripcions al congrés es poden fer a través del web www.congresartipaisatge.cat.
La presentació del congrés a Vilafranca ha comptat amb la participació del regidor de cultura de l’Ajuntament Raimon Gusi, en ser el consistori vilafranquí un dels principals patrocinadors de l’esdeveniment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: