Dimecres, 17 d'Agost de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès recupera progressivament les posicions perdudes durant la crisi

La Federació Empresarial del Gran Penedès ha presentat a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú l’Índex de Competitivitat Territorial.

Es tracta d’un estudi que analitza els factors d’atractivitat, retentivitat i sostenibilitat de les comarques catalanes i estableix un rànquing a partir de les posicions competitives dels territoris.
En el cas de les comarques penedesenques, l’Alt Penedès puja a la 13a posició, el Garraf es manté en la 9a i el Baix Penedès cau 4 graons.
La comarca de l’Alt Penedès recupera progressivament les posicions perdudes durant la crisi.

El més rellevant durant el 2016, segons l’Índex, és l’important dinamisme que registra la creació d’ocupació, després d’uns anys on la comarca liderava la destrucció d’aquest factor arran de la reestructuració del sector financer.

Durant el 2016 s’han produït millores significatives en el desplegament de les infraestructures de telecomunicacions.

L’Alt Penedès és la 2a comarca de Catalunya en innovació comercial, però la innovació de procés i producte és feble. Els serveis empresarials avançats i els TIC mostren un desenvolupament superior als d’abans de la crisi, mentre els serveis financers mantenen la contracció. Es reforcen considerablement les bases competitives de la comarca destacant tots aquells factors que generen externalitats en les activitats logístiques: la disponibilitat de sòl, les infraestructures de transport i comunicacions i l’accés als mercats.

El Baix Penedès, per la seva banda, perd les posicions guanyades en els dos darrers anys. Tot i que manté l’elevat dinamisme en termes d’ocupació, per contra, la creació d’empresa resta competitivitat a la comarca. En l’apartat d’infraestructures, els avenços en el desplegament de la fibra òptica han estat més aviat escassos, en un any en què s’ha produït una important millora en el conjunt de comarques catalanes.

En el cas del Garraf, la comarca es manté per segon any consecutiu en el grup de les 10 comarques més competitives. L’economia comarcal presenta un fort dinamisme i se situa entre les 3 comarques amb major creació d’ocupació i recuperació de teixit empresarial.

L’Índex de Competitivitat Territorial està elaborat per l’equip de la consultora Actíva Prospect i rep el suport de la Diputació de Barcelona a través de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, així com la col·laboració de CaixaBank. És el primer estudi d’aquestes característiques que es publica des que les dues associacions ADEPG i UEP s’han unit en la Federació Empresarial del Gran Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: