Dimecres, 29 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El cicle Paraules al Claustre i + comença temporada amb una jornada dedicada al dr. Estalella

Per setè any consecutiu el cicle Paraules al Claustre i + ha encetat la seva programació amb una jornada d’homenatge i reconeixement a un personatge singular de Vilafranca.

Com ja es va fer amb Milà i Fontanals o mossèn Trens, en aquesta ocasió dissabte passat al matí es dedicava tota una jornada a la figura de Josep Estalella i Graells, un humanista encuriosit per qualsevol manifestació humana i de la naturalesa.

Entre els ponents hi havia familiars com el seu net, el doctor Antoni Comas Estalella, que assenyalava la grandesa del personatge i el seu lligam amb Vilafranca i el Penedès.

La jornada la va inaugurar el regidor de Cultura, Raimon Gusi, que destacava especialment la contribució que va fer el Doctor Estalella a la renovació pedagògica de Catalunya a través de l’Institut Escola de la Generalitat republicana.

Un altre dels protagonistes de la jornada va ser el besnét del doctor Estalella, Toni Comas, que ha realitzat el documental “L’Institut Escola. El testimoni de Xita Sugranyes”.

Una de les protagonistes del documental és Xita Sugranyes, que va ser alumna del doctor Estalella i que el recorda com un pare per a ella.

Josep Estalella i Graells va néixer a Vilafranca del Penedès l’any 1879. Era doctor en física i química.  Va ser mestre a l’institut de Girona i director dels ensenyaments de física i química de l’Instituto-Escuela de Madrid, influït per la Institución Libre de Enseñanza de Francisco Giner de los Ríos,  també va exercir de a l’institut de Tarragona. El 1932 va ser nomenat director de l’Institut-Escola de la Generalitat, on hi va plasmar el seu sistema metodològic propi i característic, alhora que es preocupà per preparar el professorat adient a les noves directrius pedagògiques. L’esclat de la guerra civil espanyola el va desencoratjar molt i va morir el 1938.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: