Dimecres, 6 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les presenta la guia d’aus rapinyaires que posa en valor l’àliga cuabarrada al Penedès

El passat 7 d’abril es presentava a l’Escorxador el llibre guia de rapinyaires de Catalunya, escrit per Fran Trabalón i Àlex Ollé.

El llibre reuneix tot el coneixement actual sobre la nidificació, l’alimentació, la migració i els moviments dels rapinyaires de Catalunya, tant de les espècies regulars al llarg del període anual com d’aquelles que són molt escasses o accidentals, com destaca Fran Trabalón.
També posa èmfasi en la identificació dels rapinyaires, a través d’una descripció general, i de la inclusió de 300 fotografies a color i làmines comparatives per a les espècies més conflictives. S’afegeix una taula fenològica on s’assenyala de manera ràpida i fàcil en quina època de l’any es presenten els rapinyaires a casa nostra.
La pretensió és que sigui un llibre didàctic adreçat al gran públic, però sobre tot a les persones interessades en la natura i concretament en les aus rapinyaires.
Trabalón comenta que al Penedès es poden trobar pràcticament totes les espècies de rapinyaires que hi ha a Catalunya. Però en destaca l’àliga cuabarrada, una de les especies més amenaçades de Catalunya i que té en el Penedès un dels seus darrers bastions.
El llibre també pretén donar alguns consells bàsics adreçats a la seva preservació, i sobre tot al seu coneixement que segons remarca Trabalón és essencial per després estimar-los i mirar de protegir-los. Posava com a exemple la feina que es fa i que cal continuar al Penedès amb l’àluga cuabarrada.
La primavera és una bona època en general per observar la natura, segons Trabalón, i els rapinyaires en concret. Però a les èpoques de les migracions, en què moltes d’aquestes aus passen per el Penedès, també es poden aconseguir bones observacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: