Dilluns, 21 de Juny de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les excavacions arqueològiques permeten localitzar restes de l’antic call jueu de Vilafranca

La prospecció arqueològica de l’antic call jueu s’està fent al pati de Cal Badia, a l’interior de l’illa formada pels carrers Sant Bernat, Hermengild Clascar, Marquès d’Alfarràs i plaça Jaume I.

El tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, Joan Manel Montfort, i el regidor de Territori i Serveis Urbans, Josep M. Martí, han visitat aquest divendres al migdia els treballs de prospecció arqueològica de l’antic call jueu que s’estan fent al pati de Cal Badia, a l’interior de l’illa formada pels carrers Sant Bernat, Hermengild Clascar, Marquès d’Alfarràs i plaça Jaume I.
Aquesta intervenció, impulsada per l’historiador Pep Bosch i l’arxiver Josep M. Masachs, ja va tenir una primera fase al mes de desembre, finançada per l’Ajuntament, que va contractar els serveis de Tríade Serveis Culturals per dur-la a terme. En aquella primera intervenció ja es van localitzar restes del call que podrien datar a l’Edat Mitjana.
Els resultats van ser presentats a l’Ajuntament i això va donar peu a una segona intervenció que ara s’està finalitzant. Les restes trobades en aquesta fase, particularment una sitja, restes de ceràmica i una alineació d’edificacions, permeten datar el call al segle XIII, en època dels reis Jaume I i Pere el Gran.
El call es va abandonar al segle XVII i les edificacions foren enderrocades per extreure’n la pedra, que es podria haver utilitzat per a la construcció de la capella dels Dolors, que data de finals del segle XVII, o per reforçar la muralla arran de la Guerra dels Segadors. Jordi Amorós, co-director de l’excavació, parla de la primera hipòtesi, la capella dels Dolors.
L’espai va ser abandonat i colgat fins a quedar 2,5 metres sota terra.
El proper enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues del VINSEUM, que inclourà treballs arqueològics, permetrà probablement posar al descobert noves restes de la trama urbana del call jueu.
Els responsables de l’excavació consideren que encara queda molta feina per fer i que tot just ara s’ha arribat a la part inicial dels estrats que serien interessants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: