Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Daniel Carbonell, homenatjat per la seva contribució a la pedagogia de la gralla

Daniel Carbonell rep l’homenatge del 24è dia del graller per la seva contribució a la pedagogia de la gralla.

El músic i professor de Reus Daniel Carbonell ha estat la persona escollida per la Coordinadora de Grallers de Vilafranca per a rebre l’homenatge d’aquest any dins el 24è dia del graller. Carbonell està vinculat des de sempre al grup Els Ganxets però també és professor de gralla i dolçaina a l’ESMUC i treballa per a la difusió i pedagogia d’aquests instruments. El reusenc és també el fundador de l’Aula de Sons Escola de Música Tradicional i ha participat en la consolidació de les bases tècniques i pedagògiques del món de la gralla actual.

El músic va rebre el reconeixement de mans del president de la Coordinadora de Grallers de Vilafranca Jordi Mestres i el regidor de Cultura Raimon Gusi. Carbonell se sentia molt content i explicava després de l’acte el seu paper en la difusió de la música tradicional.

El reconeixement a Carbonell va tenir lloc durant el concert que prop d’una trentena de colles de grallers oferien pel dia del graller després de la intensa activitat del cap de setmana. El concert, a més de portar el millor del repertori de les colles participants, comptava amb l’actuació dels Castellers de Vilafranca. Des de la Coordinadora es mostraven satisfets de com havia anat la jornada.

Abans del concert, les colles havien anat arribant a la plaça Sant Joan en cercavila mentre a la mateixa plaça se celebrava una nova edició de la fira de luthiers, la catorzena. A la fira es podien trobar tota mena d’articles i complements relacionats amb els instruments tradicionals.

Un dels paradistes, el Paco Bessó, venia del País Valencià. En més de 35 anys com a mestre de dolçaina va començar a millorar els instruments per als seus alumnes. Després li van demanar d’altres escoles de música i ara s’ha fixat un nou repte, introduir el flabiol de gralla a les escoles de primària i secundària.

El dia del graller constitueix actualment un lloc de trobada i punt de referència obligat de les principals agrupacions de grallers de Catalunya. El programa d’actes presenta un seguit d’esdeveniments fixes any rere any però compta, a més, amb altres actes més puntuals com ara presentacions de llibres, de treballs discogràfics o de nous conjunts instrumentals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: