Dijous, 26 de Maig de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

‘Vinyes per calor’ és un projecte pioner a Europa

Amb ‘Vinyes per calor’, per primer cop a Europa, un territori s’ha organitzat amb un projecte comú que busca generar energia sostenible a través d’un residu autòcton.

L’Alt Penedès, a través de la coordinació de l’Ajuntament de Vilafranca i amb la participació de la cooperativa vinícola Covides, les cooperatives d’inserció laboral Nou Verd i Nou set i el clúster vitivinícola Innovi, s’ha posat com a objectiu treure rendiment de les 25.000 tones de vergues que es calcula que generen les vinyes de la comarca. Es tracta de convertir-les en combustible per a alimentar les calderes de biomassa que s’instal·laran o han estat instal·lades ja als cellers i caves del territori interessats en el projecte.

Vinyes per calor va ser seleccionat per la Unió Europea a la convocatòria 2013 del programa que dedica al medi ambient, el Life +, i s’està desenvolupant a través de diverses accions des del juny del 2014.

Durant aquest temps, els esforços s’han situat en diferents línies paral·leles: l’afinament de la maquinària per recollir i aprofitar d’una forma més eficaç les restes de la poda, la millora de la logística relacionada amb el transport i la distribució de la biomassa, l’extensió del projecte entre viticultors i cellers i la divulgació de la iniciativa en diversos fòrums; a més de la creació, al barri de La Girada, d’un “districte de calor” que permetrà alimentar diversos equipaments amb una caldera de biomassa instal·lada al costat de l’Arxiu Històric.

Recentment s’ha signat el document de pròrroga del Projecte amb els responsables del Life+ fins al 31 de maig d’aquest any amb l’objectiu de consolidar-lo amb una segona temporada de poda que permetrà provar una nova versió de la màquina de pre-poda, obtenir més dades de rendiment segons tipus de vinya i disposar d’un any sencer de dades de funcionament de l’anomenat District Heating (DH) a ple rendiment. La pròrroga també servirà per aprofundir en el model de negoci vinculat a la gestió energètica; posar en marxa el nou rol de l’empresa municipal d’aigües de Vilafranca, que començarà a comercialitzar l’energia calorífica a equipaments d’entitats externes a l’Ajuntament; i insistir en la tasca de conscienciació per la valorització de la biomassa agrícola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: