Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Subirats organitzarà un seguit d’actes per celebrar els 1100 anys del seu castell

Aquest dimarts, s’ha complert els 1100 anys de la primera menció del Castell de Subirats.

Un dia en el que l’ajuntament ha anunciat un seguit d’activitats que es faran en els propers mesos per celebrar-ho. Ha estat en el transcurs d’una roda de premsa realitzada dins del mateix castell amb participació de l’alcalde de Subirats, Pere Pons, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Ramon Mut, i la regidora de cultura, Lluïsa Sueiro.

A l’acte es mostrava la reproducció del document en el que per primera vegada se cita l’existència del Castell de Subirats. Es tracta d’una concessió de terres del compte de Barcelona al monestir de Sant Cugat del Vallès.

El document, descobert per l’historiador sadurninenc Salvador Llorach, està escrit en llatí i datat del dia 28 de febrer de l’any 917.

Per la seva banda l’alcalde de Subirats, Pere Pons, recorda que als anys 70 del segle passat es va fer una intervenció al castell per part de la Diputació de Barcelona. Als anys 90 també hi va haver unes intervencions finançades amb l’1% cultural de l’Estat, però que ara feia molts anys que no s’hi actuava. En el darrer any la Diputació ha estat treballant en un Pla especial que permetrà assenyalar quines haurien de ser les actuacions futures, que van encaminades en reforçar la potencialitat turística.

El diputat Ramon Mut, avançava que el document finalitzat es lliurarà a l’ajuntament el proper 30 d’abril, i serà una eina per treballar en el futur.

El castell és propietat del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat i aplicar el pla director suposaria una inversió molt gran. El pla i el projecte urbanístic que aplicarà l’ajuntament posaran les bases perquè a llarg termini es puguin aplicar les obres.

L’any passat la Regidoria de Cultura de Subirats es va proposar a les entitats del municipi crear una comissió per celebrar els 1100 anys i fruit d’aquell treball ara s’han presentat tot un seguit d’actes que han començat aquesta setmana i s’allargaran fins el mes de desembre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: