Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Montserrat Comas presenta un estudi històric de les biblioteques al Penedès

El llibre pren com exemple el Penedès per analitzar la història de la planificació bibliotecària de Catalunya.

Aquest dijous s’ha presentat a la biblioteca Torras i Bages de Vilafranca el llibre “Verticals parterres. La planificació bibliotecària a Catalunya. El Penedès com a exemple”, de Montserrat Comas.

El títol, “verticals parterres”, prové del darrer vers del poema “Biblioteca en respòs” que Joana Raspall va deixar escrit al diari de la biblioteca de Vilafranca quan va ser-hi fent les pràctiques l’any 1938.

En aquest treball Montserrat Comas intenta explicar com les diferents maneres d’entendre l’organització de les biblioteques anava lligada a criteris provinents del segle XIX i als canvis polítics que es produïren a Catalunya amb la Mancomunitat i sobretot amb la recuperació de la Generalitat.

La guerra Civil va acabar de fer aflorar els diferents punts de vista.

D’altra banda el llibre demostra el grandíssim interès per llegir que hi havia des de mitjan segle XIX com a única camí per assolir la llibertat i el progrés individual i col·lectiu.

L’autora assenyala que el Penedès n’és un exemple .

Montserrat Comas és la directora de la biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i estava acompanyada en la presentació del llibre a Vilafranca per la directora de la Torras i Bages, Núria del Campo. L’acte comptava també amb els comentaris de l’historiador Jordi Vidal i de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Àngels Travé, i amb l’assistència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: