Divendres, 10 de Juliol de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte “Penedès sostenible i saludable”, vol crear un ecosistema productiu més saludable

Aquesta proposta, amb l’Ajuntament de Vilafranca com a un dels principals impulsors, s’emmarca en els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial de la Unió Europea.

Com explicava el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, la intenció és que el projecte sigui un punt de partida per a la creació d’un ecosistema d’innovació del territori centrat en el sector agrari i agroalimentari. Amb una aposta important també per l’ús dels recursos energètics que permetin avançar en l’objectiu de que els aliments que es produeixen al Penedès per tal que no continguin rastres de residus nocius per la salut reduint les emissions de carboni i vetllant per tal que els productes agroalimentaris creixin de manera saludable.
Montfort remarcava que ja fa uns anys que s’està treballant en aquest projecte, i en què es compta amb la complicitat del territori. Un projecte pel que s’ha demanat una subvenció dels Plans FEDER, i que s’estructura en tres àrees que es consideren claus per el futur del Penedès. La del Clima i l’Aigua; la dels Productes Saludables; i la del territori 4.0. En totes elles hi han de participar empreses del territori, i es preveu també la creació d’un espai LAB per desenvolupar projectes relacionats amb aquestes àrees de treball que se situaria al centre Àgora.
De fet des del Penedès ja es treballa en àmbits com reduir el productes fitosanitaris, avançar cap a un nou model energètic i també avançar cap a una mobilitat més sostenible.
El “Penedès sostenible i saludable” compta amb cinc socis institucionals, que son l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal, la D.O. Penedès, l’Ajuntament de Subirats i la Mancomunitat Penedès-Garraf.
El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, destacava la importància de tenir el territori endreçat, i apuntava que aquest projecte hi pot col·laborar ajudant doncs també a l’enoturisme. La presidenta de la Mancomunitat, Rosa Huguet, posava sobre la taula la col·laboració amb els ajuntaments en tot el que té a veure amb la preservació del medi ambient. L’esforç per l’estalvi energètic que ha d’anar també acompanyat de la responsabilitat. Des de Subirats, el seu alcalde insistia en la necessitat d’aprofitar l’oportunitat i sobre tot liderar des del Penedès la lluita contra el canvi climàtic. Pere Pons parlava sobre tot del manteniment del territori i del paisatge. També el president de la D.O. Penedès, Josep Maria Albet, explicava que la seva tasca se centra en treballar per incorporar noves varietats de ceps de raïm que siguin més resistents als fongs i al canvi climàtic. Una recerca en la què el Penedès i Catalunya van ara mateix per darrera d’Alemanya, França o Itàlia.
Finalment, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, insistia en que del que es tracta és de reafirmar el projecte que ha de tirar endavant tant si hi ha finançament europeu com si no hi és. Va posar en valor la col·laboració público-privada i va insistir en què, després de la cirsi que hem viscut, hem d’haver aprés que qualsevol projecte que es vulgui tirar endavant ha de tenir viabilitat econòmica i ser sostenible. I això s’ha de plasmar ja en el territori del Penedès.
Tots els impulsors d’aquest projecte han remarcat també la importància de ser capdavanters per continuar sent competitius, i projectes com aquest han de ser-ne una eina.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: