Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Plataforma per una Vegueria Pròpia reclama que es presenti el Pla Territorial

La Plataforma per una Vegueria Pròpia va celebrar dijous un acte a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca, per parlar del futur de la Vegueria Penedès.

Va ser una oportunitat per conèixer l’opinió dels alcaldes, diputats i  representats de les entitats i sectors econòmics. L’acte s’organitzava en tres debats. El primer, sota el lema “El Penedès és possible”, comptava amb representants d’entitats del territori. Amb el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Albert Tubau, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco, la professora del Departament d’Organització d’Empreses de la UPC, Ariadna Llorens  i el president de Tastavins Penedès, Joan Tarrada. La taula, moderada pel secretari de la Plataforma, Manel Cervera, va coincidir en destacar l’oportunitat que obre per el territori de les quatre comarques l’existència de la vegueria i va servir per reclamar infraestructures de comunicació dins del territori tan per carretera i tren com en fibra òptica. El segon debat, i potser el que generava més expectació,  tractava de la Vegueria i les ciutats i plantejava als representants de les capitals de comarca quins creuen que són els beneficis i els reptes. Hi participaven el regidor Jordi Pont en representació de l’alcalde d’Igualada, l’ alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, l’ alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, i l’alcalde de Vilafranca Pere Regull.  La  moderadora era la periodista, Cati Morell, i els va demanar com s’organitzaria la representació de la vegueria i la capitalitat. Cap dels quatre polítics va respondre amb concreció i tots van assenyalar que farà falta consens i imaginació.

Pere Regull, va demanar un aplaudiment a la societat civil representada per la Plataforma per la lluita constant reclamant la vegueria. Va dir que cada ciutat haurà de fer renúncies però que seran més important els beneficis pel conjunt del territori.

Neus Lloveras, va apuntar que ara com ara el repte que cal afrontar és el de la independència, desprès vindrà la construcció del nou país.

Martí Carnicer, va destacar que l’avantatge és que es comença de nou i que cal pensar en clau del segle XXI, aprofitant les facilitats de la tecnologia.

I Jordi Pont va afegir que un altre repte per l’Anoia serà fer el traspàs tenint en compte que hi ha 8 municipis de l’Alt Anoia que van decidir no entrar a la vegueria Penedès.

Després va ser el torn del tercer debat per parlar de la descentralització i que comptava amb diversos diputats del Parlament en representació dels grups Junts pel Sí, PSC, i Catalunya Sí que es Pot.

El moderador era el periodista Antoni Ribas i hi participaven Alba Vergés, Hortènsia Grau, Maria Rossell,  Teresa Vallverdú i Eva Martínez. L’acte es va cloure amb la intervenció del president de la Plataforma per Una Vegueria Pròpia, Fèlix Simón.

Simón va plantejar als representants de les administracions 5 propostes urgents. Les dues primeres com a exigència que es desprenen de l’actual marc legal, com són el Pla Territorial i tirar endavant el nomenament del delegat del govern i la seu.

Les altres tres propostes, que la Plataforma considera poden ser de molta utilitat, són la creació d’un consell d’alcaldes, la creació de la marca turística Penedès i l’impuls d’un Centre d’Interpretació i Promoció del Penedès.

Desprès de la sessió de debat va ser el torn de la celebració. Es va fer un sopar al restaurant El Cigró d’Or per celebrar la Vegueria Penedès. Es van maridar diferents plats amb productes del territori cuinats per el xef Oriol Llavina i maridats amb vins de diferents indrets del Penedès escollits per l’enòleg Pere Escudé, amb una reflexió del maridatge per part del gastrònom Francesc Murgades.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: