Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha acorda promoure un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris

L’Ajuntament ha aprovat en una moció promoure un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris, amb l’objectiu d’abaratir-ne els preus

Aquest dimarts s’ha celebrat la sessió ordinària de Ple a l’Ajuntament de Vilafranca corresponent al mes de gener. Ha estat un ple amb un únic punt de gestió i amb sis mocions que han centrat el debat polític. D’aquestes mocions la que ha generat més debat ha estat la que presentava ERC sobre els serveis funeraris. Un tema que els republicans ja porten temps insistint i que consideren que cal que es trobi una solució per fer front a la situació actual de monopoli de l’empresa Àltima i pels preus abusius que consideren que es deriven d’aquesta situació.

ERC creu que finalment i arran de les darreres reivindicacions l’empresa s’ha decidit a publicar el preu d’un servei bàsic tancat que ronda és de 1600€  més iva, un preu similar al dels més baixos que hi havia documentats fins ara i que era el de Girona. En el debat de la moció tots els grups municipals van coincidir en que cal actuar per evitar la situació de monopoli.

Des del Partit Popular, però, Josep Ramon Sogas, no veu amb bons ulls la municipalització del servei.

VeC es va mostrar del tot favorable a la moció. El seu portaveu, Ramon Arnabat, apuntava que és urgent que l’ajuntament actuï, i recordava que la Síndica de Greuges ja havia obert un expedient.

Al final del debat l’alcalde, Pere Regull, va assenyalar que cal fer una reflexió profunda i tenint en compte tots els condicionants, per aconseguir abaratir els preus.

En aquest sentit l’alcalde es va quedar amb el punt 8 de la moció que proposa promoure un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris, que entre d’altres qüestions contempli l’estudi de la viabilitat de construir un tanatori-crematori  de naturalesa pública municipal.

Amb aquest punt i el quart, que planteja la constitució d’una comissió de treball, es va aprovar la moció per unanimitat de tots els grups.

Abans d’aquesta moció s’havia debatut la que presentava la CUP pel control i seguiment dels plans i mocions aprovats a l’ajuntament.

Marcel Martínez exposava la preocupació per el no compliment dels acords.

En resposta a la moció el regidor socialista, Ramon Zaballa, malgrat entendre que estava feta amb bona fe, es va mostrar dolgut per que en el fons trasllueix una manca de confiança vers l’equip de govern. Zaballa va assegurar que totes les mocions d’aquest mandat s’estan tramitant.

L’alcalde també va recordar que tots els regidors tenen dret a preguntar el que vulguin respecte els acords municipals i que el govern té l’obligació de respondre.

Finalment la moció es va rebutjar per part de CiU i PSC, amb l’abstenció del PP i els vots a favor de la CUP, ERC i VeC.

D’altra banda el Ple municipal va aprovar per unanimitat dues mocions que presentava VeC. Una per fer un reconeixement als vilafranquins deportats als camps de concentració nazis i una altra per a la defensa dels interessos de les persones afectades per les clàusules sòl. Hi ha haver també dues mocions per la via d’urgència. Una de suport a la marxa pagesa de la Unió de Pagesos, que es va aprovar per unanimitat i una darrera moció declarant Vilafranca municipi adherit a la campanya Casa nostra casa vostra, de suport als refugiats, en la que hi van estar d’acord tots els grups excepte el PP que es va abstenir.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: